Mi állhat a női meddőség hátterében?

Ha késik a gyermekáldás

A KSH adatai szerint Magyarországon minden ötödik pár meddő, ez nagyjából 150 ezer embert jelent. Cikkünkben most a meddőség fizikális okait vesszük sorra dr. Vass Zoltán meddőségi specialista segítségével.

A biológiai óra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint, ha egy pár egy éven keresztül rendszeres szexuális életet él, ám mégsem jön létre a terhesség, meddőnek tekinthetők. Dr. Vass Zoltán meddőségi specialista szerint figyelembe kell venni egyéb tényezőket is, például az életkort. A gyermekvállalásra biológiailag a 25 éves kor lenne a legideálisabb, nők és férfiak esetében is, ha ebben az időszakban késik a gyermekáldás, akár egy évet is lehet várni a vizsgálatokkal. Nők esetében 36 éves kor fölött fél évnél többet nem szokás próbálkozni, 39 év fölött pedig már három hónap sikertelenség után javallott elkezdeni az alapos kivizsgálást. A meddőség természetesen nem csak a pár női tagját érintheti, hanem a férfit is, cikkünkben a női meddőség leggyakoribb okait tárgyaljuk.

A sikertelen próbálkozások után először nem invazív alapvizsgálatokat végeznek el, amelyekkel ellenőrzik a menstruációs ciklust, tapintással és ultrahanggal a méhet és a méhnyálkahártyát. A hüvelyi ultrahanggal a petefészkek mérete, a petevezeték és a tüszőérés is vizsgálható, de egy esetleges miómára is fény derül. Amennyiben az orvos mindent rendben talál, ám mégsem sikerül teherbe esni, hormonvizsgálat következik, majd ezután kerül sor a félinvazív, illetve további invazív eljárásokra. Amennyiben sem hormonális, sem szervi eltérésre nem derül fény, a lelki tényezőkre is koncentrálni kell, lehet, hogy pszichés gátja van a vágyott gyermekáldásnak.

Hormonális problémák

A női meddőségért sok esetben felelősek a hormonális problémák, amelyek miatt a peteérés nem következik be, így a teherbeesés sem lehetséges. A nem megfelelő működést okozhatja a hipotalamus, a hipofízis, a petefészkek, a pajzsmirigy vagy a mellékvesekéreg rendellenes működése is. Ha az agyban a luteinizáló hormon (LH) és follikulus stimuláló hormon (FSH) szintje nem megfelelő, az ovuláció elmarad, ha megemelkedik a prolactin szint, szintén az ovulációval lehetnek gondok. Ezt okozhatják a hormontermelő szervek megbetegedései, daganatai, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják. Gyakori betegség az endometriózis, amelyről akkor beszélünk, ha a méh üregén kívül bárhol az endometriumnak, azaz a méhnyálkahártyának megfelelő szövet található, amely követi a hormonális ciklus változásait. Igen változatos és komoly problémákat: hegesedést, gyulladást, a fájdalom mellett meddőséget is okozhat. Befolyásolhatja a petefészek, a méh, a petevezetők normális működését. A hormonális problémák között érdemes megemlíteni a menopauzát és a korai menopauzát. A változókor normális esetben 40 éves kor körül kezdődik, de előfordul, hogy már a 30-as években jelentkezik, amikor a szervezet nem termel elégséges ösztrogént és, a peteérés elmarad.

A teljes cikket elolvashatja a Pirulatrend 2015/6. számában