Mit mutat a kivonás eredménye? 

A valsartan-sztori

A szennyezett hatóanyagú, valsartan alapú vérnyomáscsökkentők forgalomból való kivonása volt a múlt nyár leglátványosabb gyógyszerpiaci akciója. A kényszerű beavatkozás következményeit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő munkatársaitól kapott adatok alapján mutathatjuk be olvasóinknak. 

Tavaly júniusban olasz és spanyol ellenőrök értesítették az uniós országokat, hogy a Zhejiang Huahai Pharmaceutical által gyártott valsartan hatóanyagban N-nitrosodimetilamin-t, rákkeltő anyagot találtak. A valsartan egy angiotenzin II receptor antagonista, amelyet a magas vérnyomás és a szívelégtelenség kezelésére széles körben használnak, úgy önmagában, mint más hatóanyaggal kombinálva. 

A nemzetközi figyelmeztetésre reagáló Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet is szinte azonnal levetette a kínai gyárból származó valsartant tartalmazó termékeket a patikák polcairól. A hatóság július 4-én helyettesítő listát tett közzé, amelyből az orvosok választhattak, hogy melyikre állítják át a betegeiket. Voltak, akik maradhattak a régi terápián, mivel nem a kínai szennyezett hatóanyagot feldolgozó gyógyszerek a piacon maradhattak. 

A problémát az okozta világszerte, hogy a „tiszta” valsartan készítmények gyártói nem tudták ellátni a teljes piacot. Üzleti érdekeik pedig azt diktálták, hogy termékeiket oda vigyék, ahol drágábban tudnak értékesíteni. Így csak az a mennyiség maradt a hazai piacon is, amit a vállalt kvótáik miatt itt kellett forgalomba hozniuk. Így itthon a korábbi gyógyszerüket elvesztő betegeket más valsartan termékekre vagy egyéb angiotenzin II receptor antagonistára (candesartan, irbesartan, losartan, olmesartan és telmisartan) terelték át. 

A nyári rossz hír egy erősen versengő piaci szegmenset ért: bár a terápiás csoport forgalma évek óta folyamatosan nőtt, a támogatáskiáramlás növekedését sikerült megfékezni. A hatástani csoportra jutó árréstömeg például 2008 és 2014 között mintegy a felére csökkent. Ebben a hatáscsoportban a készítmények normatív 55 százalékos támogatásba tartoznak, de azon belül “fixesítettek” voltak, ami segített a támogatáskiáramlás visszafogásában. A nyári termékkivonással eltűnt a referenciatermék, amelynek ára a támogatást maximálta. Sőt, meg is szűnt a fix támogatási csoport, mivel gyakorlatilag csupán egyetlen valsartan alapú szer maradt a piacon. A valsartan helyébe lépők viszont jellemzően drágább gyógyszerek voltak. Az alapkezelő számára viszont fontos volt, hogy a betegeknek a kényszerű váltás miatt ne kelljen többet fizetniük. Ezért a termékcsoport minden tagja megkapta az 55 százalékos támogatást. Ám ez azzal is járt, hogy az év utolsó harmadára jelentősen megugrott az egy dobozra jutó dotáció összege. 

Az egyes helyettesítő termékek piaci térhódítása nem volt egyenletes. A váltásra kényszerült betegek legnagyobb része a telmisartanra terelődött át, ott a fogyasztók száma egyik hónapról a másikra 20-25 ezerrel ugrott meg. A losartan és az ibersartan jóval csekélyebbet nyert. S még a valsartan is megtartott több mint 60 ezer beteget, a korábbi piaca közel kétharmadát. 

A vérnyomáscsökkentők piaci részesedése 2018-ban a 357,8 milliárdos gyógyszerkasszából 34,0 milliárd forint (egymilli- árd forintos növekedés volt tapasztalható 2017-hez képest), a valsartan-kivonás miatt érintett csoportokra pedig ötmilliárd forintot költött a NEAK 2018-ban (félmilliárd forintos növekedés volt tapasztalható 2017-hez képest).