Munkát ad a homeopátia

Interjú Hankó Zoltánnal

Januártól a homeopátiás gyógyszer ajánlásakor a gyógyszerészeknek írásban kell tájékoztatniuk a pácienseket a készítménnyel, és annak alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókról. A tájékoztatás elmaradása szabálysértésnek minősül, amiért akár a rendőrség is eljárhat a gyógyszerész ellen. 

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke lapunknak elmondta, széles körű szakmai egyeztetést kezdeményezett arról, hogyan felelhetnek meg a patikák az új jogszabálynak: 

Két irányba kezdtünk gondolkodni. Az egyik, hogy milyen írásos tájékoztatót kapjon a beteg. A későbbi viták elkerülése érdekében az lenne a legcélszerűbb, ha a gyógyszertár a homeopátiás szerek expediálásakor minden esetben adna valamilyen írásos tájékoztatást. Attól függetlenül, hogy azt a gyógyszertárban ajánlották, vagy más ajánlására adták ki. A konkrét szerhez tartozó információt pedig adja át maga a gyógyszerész. Ezen felül az egyeztetések alapján egyértelmű, hogy a mostani jogszabálymódosítás további szabályozási korrekciókat is generálhat. 

Ön szerint hány jogszabályt kellene még módosítani? 

El kell gondolkodni azon: ha az orvosokkal és gyógyszerészekkel szemben ilyen követelményeket támaszt az új szabályozás, megengedhető-e, hogy ilyen diplomával nem rendelkező emberek továbbra is folytathassanak homeopátiás gyakorlatot? Ahogy azon is: szabad-e alternatív terápiás módszerként kezelni a homeopátiát, miközben vannak, akik a komplementer terápiák között sem akarják megtűrni? Ez a természetgyógyászattal kapcsolatos rendelkezések felülvizsgálatát igényli. És azt is végig kell gondolni, hogy az orvosi ajánlás jelenlegi gyakorlata tartható-e, mert az esetek egy részében csak egy papírdarabbal érkezik a beteg a gyógyszertárba, ami a megfelelő formai és alaki kellékek hiányában a későbbiekben semmire sem bizonyíték. És ha homeopátiás szert már csak orvos vagy gyógyszerész ajánlhat, az sem elképzelhetetlen, hogy az EESZT-ben ez is rögzíteni kellene, hiszen a betegeink egészségügyi ellátásának a részét képezi. 

Ez nem sértené azokat az uniós adatvédelmi előírásokat, amelyek tiltják a vénynélküli készítmények fogyasztásának e fajta rögzítését? 

De lehet. Ám ez is azt mutatja, hogy van még mit finomítani a homeopátiás készítmények forgalmazásával kapcsolatos sza- bályokon. A szervezetközi egyeztetések lezárása után január végén kaptunk jóváhagyást az államtitkártól a tájékoztató szövegére és formájára. Így reményeim szerint gyorsan megoldható, hogy a homeopátiás szerek blokkjaira kerüljön rá az általunk javasolt szöveg: „A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt. 

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.” 

D. A.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>