Óránként egy ember hal meg különböző szájüregi daganatos megbetegedésekben

(Promóció) Mit tesznek a fogászati szakemberek és mire számíthatnak a páciensek a fogászati szűréseken? Shannon Nanne dentálhigiénikus, oktató és véleményformáló szakember szerint erkölcsi kötelesség a szűrések elvégzése, és így életek megmentése. Legfőbb célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a szájüregi daganatokra, következményeire és a megelőzés fontosságára.  Alább olvashatók a szájüregi vizsgálatokkal kapcsolatos, leggyakrabban felmerülő kérdések és a mindennapi rendelői gyakorlatban alkalmazható, rövid, mégis életmentő szűrési praktikák.

A szájüregi rákszűrés a fogorvosi kezelés elengedhetetlen része. A szűrővizsgálat időtartama kevesebb, mint öt perc. Fogászati szakemberek olyan csomókat vagy dudorokat keresnek, amelyek 7 nap alatt nem gyógyultak meg. A vizsgálathoz jó megvilágítás, egy jó tükör és a nyelv megfogásához egy kb. 5 × 5 cm darab géz szükséges. Fontos elmondani a betegnek, hogy mit történik vele éppen, akár egy kézi tükröt is kaphatnak, hogy ők is lássák, mi történik pontosan.

Ki végzi a szájüregi rákszűrést?

A dentálhigiénikus minden találkozó alkalmával elvégzi az alapvető szűrést, és ha bármi elváltozást talál, akkor azt jelzi a fogorvosnak, aki tovább vizsgálatot végez a fogászati kezelés során. Ha a dentálhigiénikus nem végez előzetes szűrést, akkor a teljes szájüregi rákszűrést a fogorvos végezi el.

Milyen, a szájüregi rákszűrés és a kockázatértékelés szempontjából fontos kérdéseket tartalmaz a fogászati anamnézis?

A páciens egészségügyi adatai minden fogorvosi kezelés alkalmával frissítésre kerülnek. A szájüregi daganatok kockázatának felderítéséhez megkérdezik a beteget a káros szokásairól, például szokott-e dohányozni és alkoholt fogyasztani, és ha igen, akkor milyen rendszerességgel.

Melyek azok a diagnosztikai eszközök, melyek minden fogorvosi rendelőben rendelkezésre állnak a rákszűrés és az elváltozások korai felismerése érdekében?

A vizsgálat tulajdonképpen már akkor elkezdődik, amikor a páciens belép a rendelőbe. Megnézik az arc szimmetriáját, olyan csomókat vagy dudorokat keresve, amik csak az egyik oldalon láthatók, a másikon nem. Figyelik a hangjuk rekedtségét, és néha feltűnhet kellemetlen leheletüket. Mindezeken túl a rendelőben megtalálhatók a fluoreszcencia, szövettani és sejtbiológiai vizsgálómódszerek pl: toluidinkék festéses módszer, ecset biopszia vagy kemilumineszcens meghatározás.

A hatlépéses orális rákszűrési módszer

A szűrés során megvizsgált területek: nyelv, orca és ajkak, nyelv alatti terület, szájpadlás, torok, nyak

Milyen gyakran szükséges elvégezni a vizsgálatokat?

Bár az American Cancer Society 20 éves kor felett háromévente, a 40 évnél idősebbeknél évente javasolja a szájüregi szűrővizsgálatokat, Shannon minden látogatás során szűri a pácienseket, mert az elváltozások sajnos gyakrabban fordulhatnak elő, mint azt gondolnánk. „Minden beteget szűrök életkortól és kockázati tényezőtől függetlenül. Minden nap, minden órában meghal egy ember szájüregi daganatos megbetegedésben, ezért erkölcsi kötelességünk a szűrések elvégzése, és így életek megmentése.” 

Milyen tanácsokkal segíthetők a páciensek a szájüregi daganatok megelőzésével kapcsolatban? Mit tegyenek otthon? Mit kerüljenek?

Sokan azt sem tudják, hogy a szájban is alakulhat ki daganatos megbetegedés. A rendszeres szájüregi rákszűrésen ezért életek is múlhatnak, így a prevenció itt is kiemelt jelentőséggel bír. Tájékoztatni kell a betegeket minden gyanús elváltozásról és a lehetséges, súlyos következményekről. Fel kell hívni a figyelmüket arra is, hogy ők is sokat tehetnek a megelőzés érdekében, például kiemelten figyeljenek az olyan fekélyekre, amelyek hét napon belül nem gyógyulnak meg. Ezeket az elváltozásokat folyamatosan monitorozni kell, újra és újra meg kell vizsgálni, és szükség esetén biopsziát kell végezni.

Melyek a szájüregi daganat fő kockázati tényezői, és mit javasolnak a betegség megelőzésének érdekében?

A szájüregi daganat kialakulásának elsődleges kockázati tényezői a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a káros UV sugarak. A 30 SPF-rel rendelkező ajakvédő krémek segíthetnek megelőzni az ajakrákot. A dohány- és alkoholtermékek növelhetik a száj- és garatrák kockázatát, együttes fogyasztásuk pedig sokkal nagyobb rizikót jelent, mintha külön-külön élnénk valamelyik „szerrel”.

„Nincs jobb az életben, mint életet menteni. Amikor valami gyanús elváltozást látok, nem félek beszélgetni erről egy pácienssel vagy akár egy barátommal egy partin. Ami azt illeti, éppen az egyik barátom ajkán tűnt fel egy gyanús folt, amit megemlítettem neki és kiderült, hogy laphámrák. Nekünk fogászati szakembernek akkor is beszélnünk kell erről a pácienssel, ha nehéz, hiszen az élete múlhat rajta.”

Forrás: Sager Dental Kft. A Curasept és Curaprox termékek hazai forgalmazója