Szükségtelen aggódás, téves megnyugvás

Miért nem lehet otthoni koronavírus-tesztet kapni Magyarországon?

Bár a tesztelési kapacitás szemlátomást szűk, idehaza nem végezhet magán koronavírus-öntesztet, aki tudni akarja, hogy fertőzött-e. Hivatalosan azért, mert túl sok a fals eredmény, de a szakemberek között sincs egyetértés abban, hogy káros lenne-e az otthoni tesztelés.

Németországban március elején jelentek meg az első antigén-öntesztek a boltok polcain – de nem maradtak ott sokáig. Az Aesku nevű, diagnosztikai eszközökre specializálódott helyi cég ötös csomagokban megvehető termékét annyira gyorsan elkapkodták, hogy több áruházláncnak gondot okozott időben pótolni a készleteket. A Spiegel úgy tudja, pár napra hiány alakult ki, még az Ebay-en is feltűntek magánemberek által – az eredeti, 5 eurós árhoz képest méregdrágán – árult darabok. A Local.de tudósítása szerint közben a szövetségi kormány is rendelt 200 milliót iskolai tesztelésre.

123rf.com

Hasonló termékek szabadon hozzáférhetőek a többi közt Ausztriában, Franciaországban, Görögországban, Svájcban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. A helyi hatóságok rendszerint az eredmények bejelentésének csatornáit is kiépítették. Boris Johnson brit miniszterelnök április elején közölte, hogy az állam mindenkinek ingyenesen biztosít heti két öntesztet, hogy minél több tünetmentes fertőzöttet ki lehessen szűrni (ezt az intézkedést a BBC által megszólaltatott egyes szakértők „botrányos pénzszórásnak” nevezték). Mivel az antigénteszteknél előfordulnak hamis pozitív esetek, a gyakorlat általában az, hogy megerősítő PCR-tesztet írnak elő, a szükségtelen karantént elkerülendő.

Nem ajánlott

Magyarországon a fertőzöttség kimutatására alkalmas antigén-önteszt egyáltalán nem kapható, a korábbi fertőzöttséget igazoló antitesttesztből egy van forgalomban, a svájci Biosynexé. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) novemberben közzétett tájékoztatójában nem ajánlottnak nevezte az önellenőrzésre alkalmas eszközöket, azzal az indokkal, hogy „hamisan pozitív vagy negatív eredményt adhatnak, ami a felhasználó szükségtelen aggódását vagy téves megnyugvását eredményezi”.

„A Biosynex által gyártott Covid-19 tesztből január óta több 100 ezres nagyságrendben adtak már el a hazai patikák” – mondta lapunknak dr. Pipei Szilvia, a tesztet forgalmazó Izinta IVD Kft. ügyvezetője. Kérdésünkre megerősítette, hogy a teszt azért lehet Magyarországon forgalomban, mert megvan az otthoni használatra szóló EU-s engedélye, egy hatósági bizonyítvány arról, hogy önellenőrzésre alkalmas. Ezzel szemben a nyugat-európai országokban széles körben használt termékeket normál esetben csak szakemberek alkalmazhatnák, a járványra való tekintettel engedélyezték most őket egyes országok hatóságai, saját hatáskörükben eljárva, laikusok számára is. Az OGYÉI idehaza nem adott ki ilyen rendkívüli engedélyt.

Spórolásra jó lehetne

„A legfontosabb érv az öntesztek használata ellen az, hogy minden teszt adhat fals pozitív vagy negatív eredményt – írta emailben feltett kérdésünkre Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem immunológus professzora. – Ha amatőr csinálja, ennek az esélye lényegesen nagyobb. Márpedig a téves biztonságérzet és a téves pánik egyaránt veszélyes. Nehéz egy laikussal megértetni, hogy ha tesztel, akkor teszteljen legalább kétszer-háromszor, mert csak akkor hihető az eredmény” – magyarázta a szakember. Hozzátette, azt viszont támogatná, hogy az emberek az oltás előtt nézzék meg, átestek-e már a fertőzésen, van-e, illetve mekkora az antitestszintjük. „Mivel a felgyógyultaknak elég lenne egyetlen oltás, így sok oltóanyagot meg lehetne takarítani. Amellett megelőzhető lenne egy sor szenvedés, mert akinek még magas a szintje, az esetleg durva mellékhatásokkal reagál az oltásra” – írta Duda Ernő.

Megkérdeztünk egy másik virológust is, aki azzal a feltétellel vállalta a beszélgetést, hogy nem írjuk le a nevét, mivel a pozíciója miatt nem nyilatkozhat. Azt mondta, az antigén-önteszteknek lenne a helye a védekezésben, „pláne most, amikor annyi a tünetes fertőzött, hogy a mentő ki se ér a teszttel időben”. A hamis biztonságérzettel kapcsolatos felvetést gyermeteg indoknak nevezte, mondván, „ha lenne is ilyen hatás, biztosan sokkal többet nyernénk azzal, hogy a pozitív esetek gyorsabban kiderülnének. És végre fellélegezhetne kissé a diagnosztikai hálózat”. Szerinte egy részletes tájékoztató mellékelésével használhatók lennének az ilyen eszközök, már csak azért is, mert látszik, hogy ez más országokban működik.

Megkérdeztük az OGYÉI-t, hogy november óta változott-e az álláspont ebben a kérdésben, szóba kerülhet-e EU-s önteszt-tanúsítvánnyal nem rendelkező termékek rendkívüli engedélyezése, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Megjelent a Pirulatrend 2021. áprilisi számában.