Tudja már, hogy kire szavaz?

Tisztújítás a Magyar Gyógyszerészi Kamarában

Tisztújításra készülnek a gyógyszerészek, hamarosan eldől, milyen érdeklődés mellett, részvétellel és főképp eredménnyel zajlik majd a választás. Egyes vélemények szerint nagy a közöny a patikustársadalomban, nem hisznek a testületben, vagy éppen teljes sötétségben tapogatóznak. A kamara szerint viszont nincs nagy baj: egyes megyékben minden harmadik gyógyszerész az első körben részt vett a küldöttek kiválasztásában.

Sokan sokféleképpen látják a patikus társadalom érdekképviseletét. Vannak, akiknek fogalmuk sincs a kamara munkájáról, vannak, akik egyszerűen nem hisznek sem abban, hogy érdekeiket képviselné, sem abban, hogy lenne beleszólásuk a testület életébe. És akkor rögtön adódik a felvetés: ha ennyire nagy az elégedetlenség, vajon miért nem tesznek azért, akár aktív részvétükkel saját jövőjük érdekében? Mások viszont azt mondják: a szervezet erős, azzal pedig, hogy sok helyen minden negyedik, egyes területeken minden harmadik patikus elment a küldöttválasztásra, kifejezetten jó eredménynek számít. Mini-közvéleményt kutatást szerveztünk a gyógyszerészek körében, majd megkérdeztük a szervezet „jelenét és múltját” képviselő meghatározó szereplőjét arról: vajon mi is a kamara feladata, mi az elvárás és milyen ezek teljesülése?

Közöny, hit, elvárások

A közösségi oldalunkon keresztül beérkező (nem reprezentatív) felmérésünkre adott válaszokból kiderült, hogy a válaszadók jelentős többsége ismeri a kamara elnökét és megyei kamarák vezetőit az elmúlt tíz évből is, de a többség mégsem tudna megnevezni olyan eredményt, amelyet a kamara fellépésének köszönhet. Szintén a válaszadók nagyobb része az, aki nem igazán tudja, mit csinál a testület, holott élő kapcsolata van vele. Munkájának hatékonyságában nem látnak változást, ha a múlttal összehasonlítják, nem érzik kellően hatékonynak. A megkérdezettek fele a tagság választásokkal szembeni közönyét azzal magyarázza, hogy a gyógyszerészek nem hisznek a szervezetben. A kérdőívet visszaküldők csaknem 80 százaléka viszont meg tudta mondani, mit várna a testülettől: mégpedig beleszólást engedni a gyógyszerészek jövőjébe.

A teljes cikket elolvashatja a Pirulatrend 2015/9. számában

Ha a továbbiakat is el akarja olvasni fizessen elő a lapra itt!

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>