Véges memória

A patikai pénztárgépek adóügyi egységének cseréje

A patikák egy részében talán még nem is sejtik, hogy rövidesen egy jelentősebb összeget kell költeniük a pénztárgépeikre. A NAV rendszerével kapcsolatot tartó alkatrészek ugyanis élettartamuk végéhez közelítenek. Jó hír, hogy a csere alapesetben gyors és gördülékeny.

Az elmúlt hetekben sok gyógyszertár arról kapott értesítést, hogy a további működéshez borsos árú kötelező beruházásra lesz szüksége: cserélni kell a pénztárgépek adóügyi ellenőrző egységét. A blokknyomtatóval, a vevőkijelzővel és persze a telepítéssel együtt ez pénztárgépenként több százezer forintos tétel, vagyis egy nagyobb patikában áfa nélkül is akár bőven milliósra rúghat az adott esetben váratlanul jelentkező költség.

Miért kell egyáltalán cserélni?

A gyógyszertárakban működő pénztárgépek adóügyi ellenőrző egységei 2500 zárásig használhatók, a memória ekkor megtelik, függetlenül attól, hogy az adott patika melyik informatikai szolgáltatóval áll szerződésben. Nyolc éve mintegy 6000 patikai pénztárgéphez csatlakoztattak ilyet, és mivel azóta csak munkanapból eltelt 2000 körüli (de zárásból jóval több is lehetett), a szerkezetek lassan elérik az élettartamuk végét – vagy mostanában, vagy a közeli jövőben. Annak közeledtével pedig a szolgáltató jelzi, hogy eljött a csere ideje.

123rf.com

Az egység 2014 óta a pénztárgépek kötelező eleme. A kasszán keletkező adatokat gyűjti, és továbbküldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, melynek szerverével állandó kapcsolatban áll. Folyamatosan rögzít, és sohasem töröl, megelőzendő a visszaéléseket. A megtelt vagy meghibásodott egységet sem lehet törölni vagy újrafelhasználni, sőt minden egyéb beavatkozás is az egység feltörésének minősül.

A blokknyomtató és az adóügyi egység elválaszthatatlanok egymástól, így a cseréjük kizárólag együtt lehetséges – tudtuk meg dr. Schvarckopf Tamástól, a Novodata Zrt. gyógyszerész vezetőjétől. A Novodata és az LX-Line folyamatosan monitorozza a velük szerződésben álló gyógyszertárakban működő pénztárgépek memóriáját, és amikor a hátralévő zárások száma 100-ra csökken, a használó patika értesítést és a cserére vonatkozó árajánlatot kap. A jelek szerint idén körülbelül 1500 gyógyszertárban kell az egységeket újakra cserélni, de nem feltétlenül az összes gépben egyszerre, hiszen a kevésbé gyakran használt tárák esetében elképzelhető 1-2 évnyi csúszás is – tette hozzá.

Az árfolyam beleszólhat

A kiküldött árajánlatok a Novodatánál 15 napig érvényesek, az euróárfolyam hektikussága miatt pedig az is szerepel bennük, hogy 2 százalékosnál nagyobb árfolyamváltozás esetén fenntartják a megjelölt összeg módosításának jogát. Bár a cég arra is figyelmeztet, hogy a megrendelt konfigurációt a beszerzési lehetőségeknek megfelelően variálhatják, Schvarckopf Tamás szerint nem kell attól tartani, hogy alkatrészhiány miatt késedelmet szenvedne a csere elvégzése. Azt mondta, több hónapos készlettel rendelkeznek, illetve több beszállítóval is szerződésben állnak, elkerülendő a tavalyi csiphiányhoz hasonló gondokat. Megjegyezte, bár van lehetőség részletfizetésre is, nem jellemző, hogy a patikák ezt a konstrukciót választanák.

Beszéltünk egy olyan patikavezetővel is, akinél már lezajlott a csere. Dr. Rábai-Bolbás Enikő azt mondta, ők tudtak a közelgő határidőről, így az értesítés nem érte váratlanul a gyógyszertárat. Maga a beszerelés néhány órát vett igénybe, a művelet a a gyógyszertár működésében nem okozott semmilyen gondot, utána azonnal tudták használni a gépeket.

Lejáró engedélyek

Néhány esetben egészen más okból is időszerű lehet a csere. Egy 2016-os NGM-rendelet visszavonta bizonyos pénztárgépek engedélyét, de a használatukat még 5 évig megengedte. Ez a határidő idén jár le, összesen 86 típust érint. Ezeken a gyártó vagy a forgalmazó nem végzett el meghatározott fejlesztéseket, de az adatokat továbbra is küldik a NAV-nak. A Pénzügyminisztérium májusi közleménye szerint hamarosan várható egy jogszabály-módosítás, amelynek értelmében ha műszaki vagy egyéb okból nem indokolt a csere, akkor a vállalkozások szabadon dönthetnek arról, hogy a visszavont engedélyű gépeket mikor váltják le. Hogy a patikákban mennyi ilyen lehet, nem tudni, de valószínűleg nem sok. A Novodata és az LX-Line kérdésünkre közölte, az ő gépeiknek mind megvan a megfelelő engedélye. Megkerestük a Quadro Byte-ot is, de a cég nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre.

Dr. Korossy Anna
gyógyszerész

Megjelent a Pirulatrend 2022. júliusi számában.