Vihar előtti csend

Patikaeladók és -vevők szempontjai

Ahogy súlyosbodik a gyógyszertárak finanszírozási helyzete, úgy alakulnak át a viszonyok a patikák piacán is. Vannak még adásvételek, de az érdeklődők korábban nem látott feltételek alapján keresnek, miközben a kínálat egyre szűkül. Eközben a kistelepüléseken működő egységek sorsa beteljesedni látszik.

A változó körülményekhez való alkalmazkodás nélkülözhetetlen a túléléshez, legyen szó egyedekről, fajokról vagy gazdasági társaságokról. A gyógyszertárak működésének szabályozottsága ad egyfajta stabilitást az ágazatnak, de közben elveszi a rugalmas változtatás lehetőségét is. Ez békeidőkben nem probléma, inkább előny, de a mai turbulens gazdasági helyzetben sok patika számára lehet túl nehéz, akár tulajdonosváltással sem megugorható kihívást támaszt. Milyen változások várhatók ennek fényében a patikák adás-vételének piacán, találkozik-e a kínálat a kereslettel?

123rf.com

Még nem fagyott be a kereslet, ugyanakkor már érzékelhető a prioritások változása: felértékelődnek az alacsony rezsivel működtethető gyógyszertárak. A saját tulajdonú ingatlan, az alacsony energiaigény, az egyműszakos nyitvatartás egyre vonzóbb adottság. A rendelő szomszédsága már nem olyan vonzó, sokkal inkább keresik a bevásárlási lehetőségek közelében lévő patikákat – azonban a bérleti díj euróhoz kötöttsége (például egy pláza üzlethelyisége esetében) nagy rizikót jelenthet a forint gyengesége miatt. És stabil forgalom nélkül természetesen az előnyös adottságok sem tesznek eladhatóvá mindent.

Forgalomesés a láthatáron

A jelenlegi finanszírozási lehetőségek, a magas kamatszint mellett kiszorulnak a piacról az első patikát vásárolni szándékozók. A keresletet a már több patikával rendelkező társaságok mozgatják, ami könnyen egészségtelen koncentrációhoz vezethet, ennek már látszanak is jelei. Sürgető lenne ezért életet lehelni a patikahitel-konstrukcióba, akár külön kedvezményekkel honorálva a kistelepülési elhelyezkedést. A megélhetési költségek emelkedése, ezzel a lakosság fizetőképességének romlása várhatóan a forgalomban is érezhető lesz. Biztosra vehető a visszaesés a drágább készítményeknél, az OTC termékeknél, de alighanem a vényköteles készítmények forgalma is csökken majd.

Látványos a stabil forgalmú városi patikák eltűnése a kínálatból, helyettük egyre több falusi, kis forgalmú gyógyszertárat árulnak. Erősödik a hálózatosodás trendje, rohamosan fogynak a városokban a független patikák, ezzel tovább szűkítve a kínálatot. A hálózatos patikák tulajdonosváltásai ugyanis – ritka kivételektől eltekintve – jellemzően a láncon belül zajlanak le. Nagyon régen került a szabadpiacra igazán nagy forgalmú gyógyszertár, és mostanában nem is várható, hogy lesz ilyen.

Sok múlik a fiókpatikákon

Az elmúlt években nem lett vonzóbb a kistelepülési élet, sem anyagilag, sem egyéb szempontból, és nincs okunk pozitív változásra számítani ezen a téren. Az ilyen környezetben működő patikák sorsa lassan megpecsételődik: addig működnek, amíg a jelenlegi személyi jogos nyugdíjba nem megy. Nagy területek ellátottsága szűnhet meg, ha nem módosulnak a fiókpatikák működtetésének a feltételei. Csak ennek a rendszernek az újragondolása mentheti meg a kistelepülések patikáit, különben sok gyógyszertárra kerülhet ki a „Megszűnt” tábla.

A bizonytalanság kora köszöntött tehát a patikapiacra is, nehéz tervezni, ijesztő gyorsasággal változhatnak meg a gazdasági feltételek. A gyógyszertár ugyan mindig is kiszámítható, stabil vállalkozásnak számított, de egy viharban sem mindig az erdő legerősebbnek tűnő fája lesz a túlélő.

Dr. Vásárhelyi Csaba
Patikakozvetito.hu

Válságálló, de meddig?

Másfél évvel ezelőtt írtunk legutóbb arról, hogy mire számíthat, aki gyógyszertárat értékesítene vagy vásárolna Magyaroszágon. A mostani cikkünkben tárgyalt tendenciák egy része már akkor is érzékelhető volt, mégis tanulságos, hogy azóta mekkorát változott a helyzet az infláció és az energiaár-robbanás nyomán. 2021 nyarán dr. Kovács Zsolt, a Pharmatrainer Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre joggal mondta azt, hogy a járvány előző egy éve bebizonyította: „a gyógyszertár válságállóbb üzlet, nem mennek tönkre a patikák akkor sem, amikor számos más ágazatot nagy megrázkódtatások érnek”. Hozzátette, éppen ezért racionális döntés ebbe a szektorba befektetni, jóllehet nem termel óriási profitot. Ha a szavai nem is vesztették teljesen érvényüket, aligha gondolta akkor bármelyikünk, hogy nemsokára tömegesen kerül komoly veszélybe a kisebb patikák létezése.

Megjelent a Pirulatrend 2022. novemberi számában.