Viharban a biotech cégek

Hogyan hatnak a gazdasági nehézségek a globális gyógyszeriparra?

A gyógyszergyártó ágazat általában ellenállóbb a válságokkal szemben, mint más iparágak, ez a most kibontakozó, sok összetevőből álló krízis esetében is így van. A feltörekvő, elsősorban biotechnológiai vállalatok közül ugyanakkor sok megszenvedi, ami most történik.

Mit kapunk, ha a klímaváltozást egy világjárvánnyal, gazdasági recesszióval, politikai instabilitással, az ellátási láncok zavaraival és európai háborúval kombináljuk? Nos, mindez könnyen a gyógyszerárak csökkenéséhez vezethet – a Takeda vezérigazgatója, Christophe Weber egyebek mellett erre figyelmeztetett nemrég a vállalat részvényeseinek írt levelében. „Ez a ‘tökéletes vihar’ hatással lesz az innovációba történő befektetésekre, és felgyorsíthatja a gyógyszerárakra nehezedő nyomást” – írta az angol anyanyelvűek egyik kedvenc kifejezését használva a rossz dolgok együttállására.

123rf.com

A cégvezető szerint az elmúlt évben világszerte romlott az egészségügy finanszírozása, mivel az állami költségvetéseket megterhelte a pandémiára adott válasz, az Ukrajnának nyújtott gazdasági támogatás, az éghajlatváltozás hatásait enyhíteni igyekvő beruházások és a sok országban növekvő államháztartási hiány. „Az energia- és élelmiszerárak, karöltve az ellátási láncok problémáival, együttesen jelentősen megnövekedett inflációhoz vezettek. Az elemzők a közelgő recesszió fokozott kockázatát jelzik, mivel az inflációt mozgató erők nem mutatják a mérséklődés jeleit” – folytatta Weber a Fiercepharma.com által is közölt levelében.

Fokozódó feszültség

A Takeda vezére úgy véli, hogy egy recesszió más destabilizáló tényezőkkel együtt ismét lefelé nyomhatja az árakat. „A Kína és egy olyan országcsoport közötti növekvő feszültség, amely a többi között az Egyesült Államokat, Japánt és az európai államokat is magában foglalja, számos vállalat számára egy új potenciális kockázati forrást jelent. Nem tudni, hogy ez a gazdasági kapcsolatok egészségügyi szektorokra is kiható meglazulásához vezet-e, és ha igen, az mennyire lesz kiterjedt és gyors” – hívta fel a figyelmet egy másik kockázati tényezőre.

Az ágazat közeljövőjét illetően azonban nem mindenki pesszimista. Gyakran emlegetik, hogy a gyógyszeripar általában meglehetősen jól védett a recesszió hatásaitól, hiszen a termékei iránti kereslet, azok nélkülözhetetlensége miatt, csaknem állandó. A 2008-as gazdasági összeomlást például jóval kisebb károkkal vészelte át, mint a legtöbb iparág. Az ugyanakkor igaz, hogy a 2008-as recesszió által kiváltott árképzési és szabályozási reformok miatt a gyógyszerárak Európa nagy részén igenis csökkentek – mutatta ki a Financial Times az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikáira hivatkozva.

A Pharmavoice.com idézi Michael Levesque-et, a Moody’s hitelminősítő alelnökét, aki megerősítette, hogy a nagy gyógyszeripari vállalatok esetében valóban nincs ok az aggodalomra, mert a készítményeik iránti kereslet stabilnak mondható, nem utolsósorban azért, mert az ügyfeleik között ott vannak az állami egészségbiztosítók is. „Így jellemzően nem látunk jelentős csökkenést a gyógyszerfelhasználásban a gazdasági lassulás időszakaiban sem” – mondta, bár hozzátette, hogy a generikus gyártókat azért érzékenyen érintheti az inflációs nyomás. “Bár az alapanyagok ára emelkedik, a neves gyógyszergyártók, úgy tűnik, egyelőre ki tudják ezt gazdálkodni a maguk jelentős marzsából. A generikus gyógyszergyártók jobban ki vannak téve a trendnek: kevésbé képesek a költségeket áthárítani a vásárlókra, mivel azok könnyen választhatnak egy másik generikus készítményt.”

Egyedül maradó kicsik

Az igazán komoly veszély azonban a kis, feltörekvő gyógyszeripari cégekre leselkedik. Ők megsínylik, például, a kamatok emelkedését, hiszen gyengébb a hitelminősítésük, és a magasabb kamat a cash flow-jukra is rossz hatással van. Ráadásul mivel többnyire még nincsenek értékesíthető termékeik, a működésük fenntartása és a kutatás-fejlesztési tevékenységük finanszírozása a meglévő készpénzállományuktól függ – ezt már Mara Goldstein, a Mizuho Americas ügyvezető igazgatója mondta szintén a Pharmavoice-nak.

„A fejlődési szakaszban lévő biotechnológiai cégek vállalati partnerségeken és mérföldkő-kifizetéseken keresztül is jutnak finanszírozáshoz, de a tőkebefektetés messze a legfontosabb forrásuk. A piaci visszaesés lenyomja a részvényértéket, és csökkenti a pénzszerzési lehetőségeket, ezért a cégek valószínűleg átgondolják, hogy hogyan nyújthatják meg azt az időszakot, amelyet saját forrásokból tudnak átvészelni”. Ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg többen az átszervezést és a prioritások újragondolását választják majd – különösen azok, amelyeknek kevesebb, mint 12 hónapra elegendő forrásuk van.

Az efféle társaságok cégértéke mindenütt csökkent, de leginkább a tőzsdén jegyzettek esetében igaz ez, különösen, ha a tavalyi vagy tavalyelőtti bevezetési boom idején léptek tőzsdére. Most, hogy csak preklinikai vagy korai klinikai fázisban lévő projekteket futtatnak, és nincsenek a láthatáron a közeljövőben értékteremtésre képes mérföldkövek, sokan visszafogják a k+f programokat vagy létszámleépítéseket hajtanak végre. Vagyis ahelyett, hogy megpróbálnának a jelenlegi piaci körülmények között rossz feltételekkel pénzt szerezni, inkább a meglévő készpénzállományukat igyekeznek megkímélni, amennyire csak lehet. Mindennek az oka nyilvánvalóan a gyógyszerfejlesztés kockázatos volta, illetve az, hogy nagyon hosszú idő telik el, mire a feltörekvőkből bevételtermelő cégek lesznek.

Jó szakemberből nincs elég

Eközben egy másik probléma is nehezíti a dolgukat, mely látszólag ellentmond a fentieknek: a szakemberhiány. A kockázatitőke-alapok utóbbi évekbeli aktivitása és a sok tőzsdei bevezetés nyomán rekordot döntött a szcénában a cégalapítások száma, tapasztalt szakemberből azonban nem lett annyival több, hogy betölthessék a kulcsfontosságú vezetői állásokat, valamint a speciális szakterületek szenior pozícióit – például a sejt- és génterápiás fejlesztésben vagy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás alkalmazásával történő gyógyszerfejlesztésben. Ez a nehézség már a járvány előtt is fennállt, és a jelek szerint azzal sem enyhült, hogy a gazdasági visszaesés miatt valóban szükség van bizonyos alkalmazottak elbocsátására.

A The Wall Street Journal szerint ebben a helyzetben joggal vetődik fel, hogy a gyógyszeripar jelentős szereplői felvásárolhatnának néhány ígéretes, de gazdaságilag küszködő vállalatot. Így a normálisnál olcsóbban juthatnának reményteljes fejlesztési platformokhoz. Úgy tűnik azonban, hogy erre mégsem érdemes számítani. A lap példaként a Sio Gene Therapiest említette, amely az év elején felmondta a Massachusettsi Egyetemmel kötött, két génterápiás fejlesztésre vonatkozó licencszerződését. Ahogy az várható volt, a részvényei a bejelentés után zuhanni kezdtek, az év eleje óta már több mint 73 százalékkal lettek olcsóbbak. A vezetők áprilisban bejelentették, hogy több lehetőséget is vizsgálnak, köztük a cég eladását, de azóta sincs erről az eshetőségről semmi hír.

Szabályt erősítő kivételek

Miközben a biotechnológiai cégek valamilyen pénzügyi megmentőre várnak, a WSJ szerint a nagy gyógyszergyártók egyelőre nem állnak készen arra, hogy kimentsék őket. Legfeljebb a már befutottabbak lehetnek vonzók, ha a tudományos eredményeik kecsegtetőek, és stratégiai szempontból is megfelelőnek tekinthetők. A franciaországi székhelyű Ipsen például 247 millió dollárért vásárolta fel az Epizyme-ot, hogy megerősítse onkológiai portfólióját. Hasonlóképpen, a Bristol Myers Squibb 4,1 milliárd dollárért vette meg a Turning Point Therapeuticsot és annak kísérleti, tüdőrák elleni gyógyszerét.

Les Funtleyder, az E Squared Capital Management egészségügyi befektetésekért felelős stratégája azt mondta a WSJ-nek, hogy a biotechnológiai szektor egésze biztosan nem lendül fel addig, amíg a gazdaság nem lesz stabilabb, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nem fejezi be a kamatemelést. Ez pedig lehet, hogy csak jövőre következik be –  addig a biotech iparágra továbbra is rájárhat a rúd.

Fenntartható politikát akarnak

A generikus gyártókat tömörítő Medicines for Europe végrehajtó bizottsága levelet küldött az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek, aggodalmát fejezve ki az infláció gyógyszergyártókra és ellátási láncokra gyakorolt hatása miatt, és támogatásra szólított fel – írja a Europeanpharmaceuticalreview.com. A szakmai szövetség felszólítja a tárcavezetőket és az Európai Bizottság illetékes biztosait, hogy segítsék az ágazatot a következő “fenntartható intézkedésekkel”:

  • A vényköteles gyógyszerek gyártásának prioritássá tétele a gáz- és olajellátási vészhelyzeti tervekben;
  • Az áremelések lehetővé tétele az emelkedő költségek hatásának enyhítése érdekében;
  • Az uniós beszerzési és árképzési modellek reformja, a biztonságos ellátásba, valamint a környezetbarát és digitális átállásba beruházó vállalatok jutalmazása;
  • A gyógyszeripari szabályozás hatékonyságának javítása a gyógyszerek elérhetőségére nehezedő nyomás csökkentése érdekében;
  • Az uniós gyártási beruházások támogatása finanszírozási programokkal.

Megjelent a Marketingpirula 2022. júliusi számában.