Virtuális vizsgálatokkal mentik a menthetőt

Klinikai próbák pandémia idején

A koronavírus-járvány a világszerte folyó klinikai vizsgálatokra is nagy csapás, bár itthon még nincsenek adatok arról, hogy mennyiben érintette negatívan a piacot. Ahol lehetséges, technológiai eszközök bevetésével, távoli eléréssel igyekeznek úrrá lenni a problémákon, de az adatbiztonság követelményei miatt nem elég széles a mozgástér.

„A már felmerült és a továbbiakban várható korlátozások (…) figyelembevételével el kell végezni a folyamatban lévő vizsgálatok alapos kockázatértékelését, és olyan intézkedéseket kell bevezetni, amelyek prioritássá teszik a betegek biztonságát és az adatok validitását. E két cél konfliktusa esetén a betegek biztonságát kell előnyben részesíteni” – írja február 18-án kiadott, a klinikai vizsgálatoknak a koronavírus-járvány alatti folytonosságáról szóló tájékoztatójában az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem sokkal korábban frissítette a saját ajánlását a témában.

123rf.com

Az OGYÉI által kiemelt érdekütközés súlyos problémát jelent a gyógyszergyártóknak. A járvány számos klinikai vizsgálat folytatását ellehetetlenítette, megnehezítette vagy egyszerűen csak veszélyessé tette a résztvevők számára. Súlyos, adott esetben immunhiányos betegeket utazásoknak, kórházlátogatásoknak kitenni most nyilvánvalóan nagyon kockázatos, miközben sokuknak talán az egyetlen reményük a gyógyulásra az éppen tesztelés alatt álló hatóanyag. Ebben a helyzetben a döntés nehéz, de gyakran még döntési helyzet sincs: ha nincs elég elérhető beteg a vizsgálathoz, le kell állítani.

Csak a vizsgálat le ne álljon

A GlobalData adatelemző és tanácsadó cég szerint a járvány első hullámának csúcsán, tavaly április-májusban világszerte több mint 1200 klinikai vizsgálatot kellett félbeszakítani. Az esetek felében azért, mert túlságosan lassan ment betegtoborzás. Az ehhez kapcsolódóan szintén a GlobalData által júniusban elvégzett felmérés azt mutatta, hogy a vizsgálatok leállása lett a gyógyszergyártókat fenyegető legnagyobb, a pandémia által okozott üzleti kockázat. A összes megkérdezett 26 százaléka (az európaiak 28 százaléka) azonosította ezt elsődleges rizikóként, míg az alkalmazottak biztonságát csak 17, az ellátási láncok megszakadását pedig 11 százalék – idézte az eredményeket a Pharmaceutical-technology.com.

A New York Times február közepén megjelent riportja szerint az Egyesült Államokban nagy problémát okoznak a járvány következményei a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó vállalatoknak. Miután egyetemek zártak be, a kórházak közül sok kénytelen a covidos betegek ellátását tenni az első helyre, a betegek mozgása pedig akadályokba ütközik, az országos statisztikák alapján kétszer annyi vizsgálat állt le, mint a koronavírus előtti időkben. A kutatók egy jó része ezért alternatív módszerekkel kezdett dolgozni: videochaten folytatnak le vizsgálatokat, az orvosságokat elküldik a páciensek lakására, és megkérik őket, hogy figyeljék a saját állapotukat.

Egy, a Michigani Egyetemen folyó magasvérnyomás-vizsgálatban például megszüntették a személyes kontrollokat, helyette a résztvevők otthoni vérnyomásmérőt használnak, és az eredményekről készített fotókat beküldik. Az összes utazást, találkozást természetesen nem lehet mindig elkerülni, de léteznek olyan köztes megoldások, mint amikor a betegtől egy lakóhelyéhez közeli laborban veszik le a vérmintát, így nem szükséges adott esetben több száz kilométert autóznia minden alkalommal. Egy bostoni kórházban viszont sikerült teljesen virtuálissá alakítani egy demencia elleni hatóanyag tesztjeit: a résztvevők postán kapják a gyógyszert, a számítógépükön játszanak memóriajátékokat és töltenek ki kérdőíveket, az orvosok pedig videokonferencián végzik el a kognitív képességek értékelését.

Okoseszköz a mosógépben

A virtuális vizsgálatoknak is megvan a kockázata. Mindenekelőtt figyelembe kell venni, hogy nem minden ember kezeli ugyanolyan biztosan a technológiai eszközöket, különösen az idősebb generációk tagjai közül, így ha az elhatározás nem is hiányzik, a szükséges affinitás problémát jelenthet. A páciens otthona pedig egy kontrollálatlan közeg, távolról nem feltétlenül lehet kiszűrni a helyi környezeti hatások esetleges torzításait. Ráadásul számolni kell az emberi természet kiszámíthatatlanságával. A cikk idéz egy gasztroenterológust, aki okoskarkötők segítségével ellenőrzi a betegei bizonyos élettani adatait, és találkozott már olyannal, aki felrakta az eszközt a kutyájára vagy véletlenül kimosta a mosógépben. Végezetül ne felejtsük el, hogy bizonyos dolgok egyszerűen nem működnek távoli kapcsolattartással. A fizikai aktivitást igénylő kezelések esetében például kétséges, hogy a fizioterapeuta személyes felügyeletét helyettesítheti-e az okostelefon.

Sok szakember úgy gondolja, hogy a virtuális eljárások felé fordulás már régóta esedékes volt, és ha ez a változás tartós marad a járvány remélhető visszaszorítása után is, akkor a klinikai vizsgálatok olcsóbbak és hatékonyabbak lesznek. Sőt, az elérhetőségük is méltányosabb lesz, amennyiben olyan emberek is hozzáférhetnek a kísérleti gyógyszerekhez, akik amúgy nem engedhetnék meg maguknak az utazásokra fordított pénzt vagy időt. Az alacsonyabb jövedelműek és a városoktól távol élők bevonása így diverzifikálja a résztvevők körét.

Csökkenő betegterhek

A hazai klinikai vizsgálatok során is élnek már olyan módszerekkel, amelyekkel távolról végezhetők el bizonyos feladatok – mondta lapunk kérdésére dr. Kiss Árpád, a Janssen-Cilag Kft. (a Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalata) klinikai kutatási igazgatója. “Az irány jó, kár lenne a technológia vívmányait nem kihasználni. Mindenkinek érdeke, hogy a beteg terhelését csökkentsük, nem mindegy, hogy egy hónapban háromszor, kétszer vagy csak egyszer kell elutazni a vizsgálati helyszínre. A személyzet kapacitásainak kímélése hasonlóan fontos” – magyarázta a szakember.

Szerinte az európai és a magyar hatóság jól reagált a járványra azzal, hogy a betegek részvételét segítő intézkedéseket hozott, és “ezek az előnyök remélhetőleg később is megmaradnak”. Példaként említette, hogy az OGYÉI már az első hullámban lehetővé tette az engedélyezés elektronikus benyújtását a postai út helyett. “A betegtájékoztató és -beleegyező nyilatkozat elküldhető a betegnek postán, a vizsgálati helyszín kezelőorvosa tájékoztathatja őt videohívásban, és ha a beteg beleegyezik a részvételbe, akkor a tanúk jelenlétében aláírt beleegyező nyilatkozatot szintén visszajuttathatja postai úton vagy átadhatja az első vizit során” – sorolta dr. Kiss Árpád.

Nem megy minden távolról

Hozzátette, vannak még kérdéses pontok, így a forrásadatok távoli elérése korlátozott, mert a beteg adatainak biztonsága alapvető szempont. Emellett fontos megjegyezni, hogy a vizsgálati helyszínen a megbízó képviselői nem kizárólag forrásadatot ellenőriznek, ezért a személyes munkavégzésre is szükség van.

A járvány számszerűsíthető negatív hatásairól Kiss Árpád szerint egyelőre nincsenek adatok. Tavaly valószínűleg csökkent az engedélyezett vizsgálatok mennyisége, de ezt óvatosan kell kezelni, mert a számuk korábban évről évre erősen ingadozott. “A megbízók biztosan igyekeznek majd a lemaradást behozni, ami viszont komoly kihívás, hiszen az egészségügyi ellátórendszerünk deficites, financiális és humánerőforrás-szempontból is.”

A Research and Markets elemzőcég úgy becsüli, hogy a virtuális klinikai vizsgálatok (VCT) globális piacának az értéke 2027-re eléri a 13,78 milliárd dollárt. Az előrejelzés szerint a koronavírus-járvány ugyan nagy lökést adott az iparágnak, de a fellendüléshez vezető folyamatok jóval korábban kezdődtek, a fő motiváció a megakadó vizsgálatokból adódó pénzügyi veszteségek mérséklésének igénye.

Részletek az OGYÉI tájékoztatójából

„A vizsgálatvezetővel egyetértésben a kockázatértékelés alapján meg kell fontolni a helyszíni vizitek telefonos vizitté alakítását vagy elhalasztását, esetleg azok beszüntetését, annak biztosítása érdekében, hogy csak szigorúan szükséges látogatások történjenek a vizsgálóhelyeken.”
„Ha egy klinikai vizsgálat résztvevője nem képes megjelenni a vizsgálóhelyen, szükség lehet más intézkedésekre, például otthoni ápolásra, ha lehetséges, társadalmi távoli igényeket figyelembe véve, vagy telefonon vagy telemedicina eszközein keresztül történő kapcsolatfelvételre a nemkívánatos események azonosítása, valamint a folyamatos orvosi ellátás és felügyelet biztosítása érdekében. Az ilyen módszerek korlátait és kockázatait, valamint az adatvédelem követelményeit azonban figyelembe kell venni, és az ilyen alternatív intézkedéseket megfelelő módon dokumentálni kell.”
„Ha a vizsgálatban résztvevő nem tud megjelenni a vizsgálóhelyen, akkor elfogadható, hogy a laboratóriumi, képalkotó vagy más diagnosztikai vizsgálatokat akkreditált helyi laboratóriumban végezzék el a járványügyi korlátozások figyelembevételével.”
[A monitorozásban] „telefonos vagy videóhívások bevezetése megfontolható, amennyiben az nem jelent szükségtelen terhet a vizsgálóhelynek és figyelembe veszi a vizsgálatban résztvevők integritását. Megfelelő alternatíva lehet a távoli és a centralis monitorozás az EDC rendszeren keresztül a vizsgálati alanyok biztonsága és az adatok minősége szempontjából legfontosabb adatokra összpontosítva.”

Megjelent a Marketingpirula 2021. márciusi számában.