1,7 milliárd forintot nyert kutatásfejlesztésre a Semmelweis Egyetem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tématerületi Kiválósági Programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el a Semmelweis Egyetem. Az erről szóló sajtótájékoztatón Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette a pályázat részleteit, Dr. Merkely Béla rektor pedig elmondta: az egyetem támogatást nyert kutatásainak legfőbb szempontja, hogy közvetlenül és lehetőség szerint mihamarabb a klinikumban, a betegek gyógyításában hasznosuljanak.

Dr. Merkely Béla rektor elmondta, hogy az alapításának 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem vezetése három fontos célt fogalmazott meg. Az egyik, hogy az egyetemről kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesülhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi, gyógyszerészeti vagy konduktori ellátásban, a másik, hogy a gyakorlati képzést előtérbe helyezve újuljon meg a magyar orvosképzés, a harmadik célkitűzés pedig, hogy az egyetem az elkövetkező tíz évben a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a legjobb száz, szakterületén Európa öt legjobb intézménye közé kerüljön. Ezeket a célokat szolgálja egyebek mellett az Egészségipari-Biotechnológiai Science Park alapításáról aláírt szándéknyilatkozat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel és Józsefvárossal – emlékeztetett a rektor. A most elnyert támogatás újabb lépés a Science Park megvalósításának irányába.

Az egyetem pályázatának főbb pillérei a bioimaging, a bionika, a digitális biomarker és a transzlációs biotechnológia; ezeket köti össze a mesterséges intelligencia kutatása, fejlesztése. „Az egyetem számára megítélt 1,7 milliárd forint egyedülálló lehetőség, hogy regionális szinten meghatározó szereplővé váljunk, az egészségipar, a gyógyszeripar, a biotechnológia és az orvostechnikai eszközök fejlesztése ugyanis egyértelműen visszahat a képzés és ezen keresztül a gyógyítás minőségére” – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora.

A teljes hírt a Semmelweis Egyetem honlapján olvashatja el.