300 milliós lökés a magyar korona-gyógyszer fejlesztésére

Magyarok is hozzáláttak a koronavírus elleni gyógyszer fejlesztéséhez. Az ELTE vezetésével létrejött konzorciumban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói, a Richter Gedeon Nyrt. és az ImmunoGenes Kft. dolgoznak együtt az új orvosságon. A részletekről a projekt vezetőjét, Kacskovics Imre professzort, az ELTE TTK dékánját, az Immunológiai Tanszék vezetőjét kérdezte a Népszava.

Mire lesz jó az új szer?
A betegség megelőzésére kezelni lehet vele az egészségügyi dolgozókat, a beteg embereket pedig meggyógyíthatja vagy jelentősen mérsékelheti a betegség súlyosságát.

Ez egy oltás lesz?
Nem oltás, hanem egy intravénás infúzió. Ha sikerül megvalósítani azt, amiről most gondolkodunk, akkor a készítmény a fertőzött betegek szervezetében semlegesíti a vírust és elpusztítja a vírusfertőzött sejteket. Azaz sokkal kevesebb lesz a vírusok száma, csökken a betegség súlyossága is. Az új molekula hosszan marad a szervezetben, és így akár 3-4 hétig is megvédhet bárkit a fertőzéstől. Amíg nincs védőoltás, addig ez az infúzió segítheti a megelőzést is.

A már létező vírusellenes gyógyszerek nem jók a koronavírus ellen?
Egyelőre nincs bizonyítottan hatásos kezelés vagy hatóanyag az új vírus ellen. Egy szer van, ezt a Gilead nevű amerikai cég próbálja forgalmazni. A készítmény, a Rendesivir, de még ez is kísérleti fázisban van. Erről azt feltételezik, hogy gátolja a vírus szaporodását. A szert eredetileg az ebola- és a marburg vírusfertőzések kezelésére fejlesztették, de közben kiderült róla, hogy más egyszálú RNS-vírusok, köztük a koronavírusok ellen (ideértve a MERS- és SARS-vírusokat) is mutat antivirális hatást.

Teljes cikk: nepszava.hu

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>