4. FDA figyelmeztetés: a Z-szerek nem biztonságosak!

Az FDA „boxed warning” formájában figyelmeztet a zolpidem, a zaleplon és az eszopiklon hatóanyagú altatók szedésével összefüggésbe hozható, alvás közbeni fokozott baleseti kockázatra – írja a PharmaOnline.

A benzodiazepinekkel rokon gyógyszerek, az úgynevezett Z-szerek közül hazánkban a zopiklon, a zolpidem és a zaleplon készítményei vannak forgalomban. Eszopiklon hatóanyagú gyógyszerek Magyarországon nincsenek.

Az FDA 2013 januárjában óva intett a zolpidem bevételét követő reggelen tapasztalható tompultság kapcsán. 2013 májusában a zolpidem javasolt dózisát csökkentette. 2014 májusában pedig az eszopiklon alkalmazása okozta hangoverre figyelmeztetett, egyúttal redukálva a hatóanyag javasolt dózisát.

Nemrégiben napvilágot látott a negyedik figyelmeztetés, ami az eszopiklon, a zaleplon és a zolpidem szedésével összefüggésbe hozható, alvás közbeni viselkedési problémákkal függ össze. Az FDA mellékhatásokat regisztráló adatbankja, a FAERS és az idevágó szakirodalom alapján legalább 66 ember szenvedett el vagy okozott másoknak súlyos, illetve 20 esetben halálos kimenetelű sérülést arra visszavezethetően, hogy a Z-szerek valamelyikének a hatása alatt állt.

A teljes cikk a PharmaOnline oldalán olvasható.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>