5 dimenzióban az egészségügy változtatása

Az egészségügyben tett kormányzati intézkedések irányát nem lehet vitatni, de vitának természetesen van helye – mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti fórumon.

Ónodi-Szűcs Zoltán az Egészségügy 5 dimenzióban című szakmai konferencián azt mondta, ez a kormány bátran nyúlt az egészségügyhöz, sok minden változott. Arra kért mindenkit, hogy kritikáját úgy fogalmazza meg, hogy az a betegek bizalmát ne ingassa meg az ágazatban. Elismerte, hogy a lakosság nem mindig érzékeli a kedvező változást, ahol a betegek érdekeit, a betegbiztonságot kell előtérbe helyezni az ellátórendszer érdekeivel szemben.

Az Egészségbiztosítási Alap költései 2010 óta folyamatosan emelkednek, idén is 200 milliárd forintot meghaladó összeggel fog növekedni az egészségügyi költés, ami a GDP 0,6-0,7 százalékát jelenti. Nem lehet csak a költések emelésével javítani a lakosság megítélését az egészségüggyel kapcsolatban.

Az államtitkár beszélt az ágazati béremelésről, a rezidensi ösztöndíjakról és a szakdolgozóknak kiírt Mihalicza-ösztöndíjról, valamint arról, hogy mára már nem az orvoshiány az igazi gond, hanem a szakdolgozók hiánya. Míg 2010-ben 845 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást, addig tavaly 396-an. 

Társadalompolitikai kérdés, hogy az egészségügyi bérek hol helyezkednek el a társadalmi rangsorban, van még teendő a bérek rendezésében, és az érdekvédőkkel további tárgyalások lesznek.

Ónodi-Szűcs Zoltán előadásában kitért az alapellátásra, úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek nyertese az alapellátás volt, több mint 70 százalékkal emelkedett a finanszírozása. “Ez nem elegendő, de jelentős az előrelépés”.

A népegészségügyi témaköröket újra kell gondolni, vannak akciótervek e területre. Például szűrőbuszok beszerzését és a vastagbélszűrés kiterjesztését tervezik az év végéig; a védőnői szolgálatról szóló koncepció kidolgozása folyamatban van. 

Az Egészséges Budapest Program már nemcsak egy új kórház felépítéséről szól, hanem Budapest egészségügyi ellátásának újraszervezéséről. Sok száz milliárdos programról van szó, és nem lehet 8-10 évnél előbb befejezni. 

Nem most kezdett el a társadalom elöregedni, nem most lett drágább az orvostechnológia, és nem most kezdődött az elvándorlás sem.  A gondok örököltek, és csak azt lehet ennek a kormánynak felróni, hogy az intézkedéseivel milyen sebességgel számolja fel az örökölt problémákat – fogalmazott az egészségügyért felelős államtitkár.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, korábbi egészségügyi miniszter előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogy vissza kell állítani a szabad szellemi foglalkozású orvoslást, és elengedhetetlen az orvoslás presztízsének visszaállítása is, továbbá a magánforrások bevonása nélkülözhetetlen az ágazatba. Szükség lenne önálló egészségügyi tárcára, mint mondta, ezt a kérdést végig kell gondolni. (MTI)