A Balatonnál fogyott a legtöbb gyógyszer

A júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki – tudta meg a Világgazdaság. Veszprém és Somogy megyében 8-8 százalékkal több vényt váltottak ki.

Júliusban is csaknem kétmilliárd forintot emelkedett a támogatott, vényköteles gyógyszerek hazai forgalma a júniusi négymilliárd forintos bővülés után – derül ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdasághoz eljuttatott elemzéséből. A legfrissebb adatok szerint a júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki.

A havi forgalom az előző hónaphoz képest 4 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 2,9 százalékkal, a 2019-es átlaghoz képest pedig 3,6 százalékkal bővült. 2020 első hét hónapját összesítve 6,3 százalékos növekedés látható.

A gyógyszerforgalom júliusban Pest megye kivételével mindenhol növekedni tudott az előző hónaphoz képest, azaz a központi régió súlya visszaszorulóban van az országos adatokhoz képest. Az előző évhez viszonyítva Budapest továbbra is kilóg a megyék sorából, éves alapon ugyanis a fővárosban 2,8 százalékos gyógyszerforgalmi csökkenés mutatkozik a Pest megyei 1,4 százalékos növekedéssel szemben.

Teljes cikk: Világgazdaság