A bárányhimlő lesz a tizenkettedik

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás ‒ jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Egyúttal emlékeztetett a bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja, s előfordul, hogy maradványtünetekkel gyógyul.

Korábban a HVG foglalkozott azzal, hogy az utóbbi időben megélénkült a hazai szülők érdeklődése a térítéses varicella-vakcina iránt. Míg korábban csak évi 35 ezret értékesítettek nálunk, 2017-ben már csaknem 75 ezer oltóanyagot adtak el.

A mostani bővítéssel tizenkettőre nő Magyarországon az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma. Ezek: a gümőkór (tbc), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), haemophylus influenzae b (Hib), a hepatitis B, a pneumococcus baktérium és a szeptembertől bevezetendő bárányhimlő elleni vakcinázás.

A  teljes védettséghez két oltásra van szükség, ezeket 13-16 hónapos korukban kapják majd meg a gyermekek. Az oltóanyagra 1,3 milliárd forintot szánt a költségvetés. A vakcinatender ez év elején jelent meg az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében, abban 2019-re (júniusra) 95 000 + (decemberre) 90 000 adag oltóanyagra kért ajánlatot a kormány.

A Világgazdaság beszámolója szerint a tendert MSD Pharma Hungary Kft. nyerte, amely 1 milliárd 242 millió forintért adja a 185 ezer adag oltóanyagot, amelyet Hollandiában gyártat le.  A tenderre az MSD mellett a GlaxoSmithKline Kft. adott be ajánlatot, mégpedig nettó 1 milliárd 340 millió forintost, tehát nem egészen százmillió forinttal drágábbat, mint a riválisa.