A BioNTech partnereket keres a vakcinagyártás bővítésére

Nem elegendő a jelenleg rendelkezésre álló gyártási kapacitás

“Nem rózsás a helyzet” a koronavírus ellen rendelkezésre álló vakcinák mennyiségét illetően – mondta a német BioNTech cég két vezetője, Özlem Türeci és Ugur Sahin pénteken a Der Spiegel című német lapnak. Január végén dől majd el, képesek lesznek-e új partnert találni az előállításra, és mennyivel több adagot tudnak majd gyártani.

A két kutató immunterápiára specializálódott onkológus. Nevük november 9-én vált ismertté, amikor kiderült, hogy az általuk alapított kutatócég, a BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszergyártó közösen fejlesztett oltóanyaga a klinikai vizsgálatokon több mint 90 százalékban bizonyult hatékonynak. Világszerte összesen 1,3 milliárd adagot terveztek forgalmazni a vakcinából.

Sahin azt mondta, a koronavírust immunológiailag kontroll alatt lehet tartani, ezt az antitestek és a T-sejtek reakciói is igazolják, az immunválaszok sokszínűsége pedig különösen fontos akkor, amikor a vírus tovább mutálódik. Szerinte a vakcina a Nagy-Britanniában felfedezett, jelentősen fertőzőbb mutáns ellen is hatékony, továbbra is folynak ugyanakkor a tesztvizsgálatok annak megállapítására, alkalmas-e többféle mutáns semlegesítésére.

A vírus erős mutálódása esetén ugyanakkor lehetséges a vakcina “testre szabása”,

vagyis a jelenlegi vírusantigének genetikai információit behelyettesítik az új, mutált víruséival. Ez a folyamat hat hetet venne igénybe – tette hozzá Türeci.

Lehet harmadik oltás is

A kutatók arra számítanak, hogy az oltással kialakuló védettség időtartama megegyezik majd az egyéb fertőződések nyomán kialakuló természetes védettség időtartamával. A védettség tovább növelhető a második védőoltással, egy esetlegesen egy évvel később beadandó, harmadik védőoltással pedig még nagyobb hatásra lehet számítani. Azt a vizsgálati adatok fogják eldönteni, szükség van-e a erre.

Várhatóan nyár végén piacra kerülhet az a típusú oltóanyag, amely magasabb hőmérsékleten is tárolható lesz. A Pfizerrel közösen gyártott jelenlegi vakcinát ugyanis mínusz 70 fokon kell tárolni. (MTI)