A Covid-19 hosszú távon is megterhelheti az egészségügyet

A kórházban kezeltek harmada hónapokon belül újabb kezelésre szorul

A Covid-19 betegséggel brit kórházakban kezeltek mintegy egyharmada további kórházi kezelésre szorult hazaengedése után négy hónapon belül, és minden nyolcadik beteg meghalt ugyanezen időszakban egy friss tanulmány szerint.

A londoni Univerity College, a Leicesteri Egyetem és a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal kutatói egybevetették 48 ezer Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruló, 2020. augusztus 31-ig hazaengedett beteg orvosi adatlapjait egy általános lakossági kontrollcsoportéval. Az orvosi adatok tartalmazták az újabb kórházi kezelés szükségességének, valamint az elhalálozásnak az arányát és a légzőszervi, szív-, vese-, máj- és anyagcserebetegségek, köztük a cukorbetegség súlyosságát.

123rf.com

Megállapították, hogy átlagosan 140 nap után az elemzésbe bevont 47 780 betegből 14 060-an szorultak újabb kórházi kezelésre, és 5875 meghalt ugyanezen időszakban. A Covid-19 miatt kórházban kezelteknél magasabb lehet a szervkárosodás (többszervi diszfunkció) aránya a kontrollcsoporthoz képest – állapították meg a kutatók.

„A kockázat növekedése nem korlátozódik az idősekre, és nem egyforma az etnikumokat illetően.

A diagnózis, a kezelés és a poszt-Covid-szindróma megelőzése integrált, nem pedig szervi vagy betegségspecifikus megközelítést igényel, és sürgős kutatások szükségesek a kockázati tényezők feltárására. A számok azt jelzik, hogy a Covid-19 hosszú távon jelentős terhet róhat a kórházakra és az egészségügyi rendszerre” – írták a British Medical Journal orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányban. (MTI)