A GSK-énál is jobb maláriavakcinát ígérnek oxfordi kutatók

Állítólag nemcsak jobb, olcsóbb is lesz, de hátra van még egy nagyobb vizsgálat

Az Oxfordi Egyetem tudósai által a malária ellen kifejlesztett új vakcina komoly reményekkel kecsegtet: a kutatócsoport arra számít, hogy jövőre bevezethetik a kísérletek alapján a halálos betegséggel szemben akár 80 százalékos védelmet nyújtó oltóanyagot – jelentette a BBC.

Az oltóanyag olcsó, máris szerződést kötöttek az évi több mint százmillió adag előállítására – közölték a kutatók. A Malaria No More közhasznú szervezet úgy fogalmazott: az új vakcinával elért eredmények azt jelentik, hogy “még a mi életünkben” megszűnhet a malária miatti gyermekhalálozás.

123rf.com

A hatékony vakcinák kifejlesztése több mint egy évszázadot vett igénybe, mivel a szúnyogok által terjesztett maláriaparazita nehezen megfogható, folyamatosan mozgó célpont, változó formát ölt a szervezetben, ami megnehezíti az immunizálást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly adott zöld utat az első vakcinának, afrikai felhasználásra. Azt az oltóanyagot a GSK gyógyszeripari óriás fejlesztette ki.

Az oxfordi kutatók szerint azonban az ő vakcinájuk hatékonyabb, és sokkal nagyobb léptékben állítható elő. A Burkina Fasó-i Nanoróban 409 gyermek bevonásával lefolytatott klinikai tesztek eredményeit a Lancet Infectious Diseases című folyóiratban publikálták. A teszteredmények szerint három adag vakcina, majd egy évvel később egy emlékeztető oltás

akár 80 százalékos védelmet nyújthat a malária ellen.

A kutatócsoport a következő hetekben indítja el a vakcina engedélyeztetési folyamatát, a végső döntés azonban egy nagyobb létszámú klinikai vizsgálat eredményeitől függ. A 4800 gyerek bevonásával folyó tesztek eredményei még az év vége előtt várhatók. A világ legnagyobb vakcinagyártója, az indiai Serum Institute már felkészült az évi több mint százmillió dózis előállítására.

A malária évezredek óta az emberiség egyik legsúlyosabb betegsége, főleg csecsemők és kisgyermekek halálát okozza. Manapság is több mint 400 ezer halálos áldozatot követel évente, még a fekhelyekre szerelt szúnyoghálókkal, a rovarölő szerekkel és a gyógyszerekkel elért eredmények ellenére is.

A BBC szerint a GSK által gyártott, jelenleg engedélyezett vakcina hasonlít az oxfordira. Mindkettő a parazita életciklusának első szakaszát célozza meg, megakadályozva, hogy eljusson a májba és megvesse a lábát a szervezetben. A vakcinák a maláriaparazita és a hepatitis B vírus fehérjéinek kombinációjából épülnek fel, de az oxfordi változatban nagyobb arányban vannak maláriafehérjék. (MTI)