A gyógyszer alkalmas lehet a fertőzöttek gyógyítására

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevû, favipiravir összetevôjû gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból – közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezetô Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A szigetországban kapható Avigan tabletta influenzás betegek gyógyítására kifejlesztett gyógyszer, amely a koronavírussal fertôzöttek kezelését is segítheti. Az eddigi tapasztalatok szerint a betegség korai fázisában adagolva alkalmasnak látszik arra, hogy a garat- és orrváladékból a vírust eltüntesse.

Miután az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárás során lehet embernek beadni, ezért is határozott úgy a magyar kormány, hogy klinikai vizsgálatnak vetik alá a készítményt.

A gyógyszerekkel a megbetegedett embereket szeretnék gyógyítani, a vakcina a megelôzést szolgálja – hangsúlyozta Kovács L. Gábor professzor. Az “szinte kizárt, hogy régrôl meglévô vakcinát lehetne a koronavírus-fertôzés ellen felhasználni”, ezzel együtt a gyógyszereket lehetséges “újrapozicionálni”. Kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött éveket lehet megspórolni, ha egy új szer kifejlesztése helyett egy már létezô gyógyszerrôl bebizonyosodik: valóban sikeresen alkalmazható az új típusú koronavírussal fertôzöttek gyógyításában. A “favipiravir kapcsán az amerikai, kínai és japán tapasztalatok rendkívül biztatóak”.