A gyógyszerbiztonság kérdései a legkisebb falvakba is eljutottak

Egy gyógytea elfogyasztása is befolyásolhatja a betegnek felírt gyógyszer hatásait, az internetről árult orvosságok pedig beláthatatlan veszélyt rejtenek magukban — egyebek között erre hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának betegbiztonsági kampánya. A szervezők szerint a sikeres rendezvénysorozattal olyan településekre is sikerült eljutniuk, ahol orvos és gyógyszerész sincsen – írja a Magyar Nemzet Online.

A szervezők a túlzott antibiotikum-fogyasztás, az internetről való gyógyszerrendelés és a világhálóról beszerzett információk veszélyeire, valamint az orvos és a beteg együttműködésének fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet, de válaszoltak a helyben feltett kérdésekre is.

Mindenhol pozitívan fogadták a rendezvényt, aktívak voltak, az előadásokat követően kérdeztek és az ingyenes szűrési lehetőséggel is éltek. Volt látásvizsgálat, vérnyomásmérés, koleszterin- és vércukorszintmérés, illetve testzsírszázalék-mérés. Akik eljöttek, kis ajándékot is kaptak: egy gyógyszerelési kiskönyvet, amiben vezetni tudják, miket szednek. 

Az EMK-nak ez volt az első jelentősebb lakossági rendezvénye, eddig ugyanis főképp a szakmával: orvosokkal, gyógyszerészekkel, ápolókkal, dietetikusokkal tartottak kapcsolatot, velük igyekeztek előmozdítani a betegek biztonságát javító törekvéseket. Ezentúl viszont rendszeresen szeretnének párbeszédet folytatni a páciensekkel is. Szeptember 17-én tartják a betegbiztonsági világnapot, amelyet az Egészségügyi Világszervezet is támogat, a kampánysorozat utolsó lakossági fóruma pedig szeptember 21-én, Debrecenben lesz, ahova minden érdeklődőt várnak.