A gyógyszerészek elvándorlása is megkezdődött

Bár tavaly valóban csökkent az orvosok és szakdolgozók elvándorlása, de patikusból több ment el, mint korábban.

Két év után hozta nyilvánosságra a többek között az egészségügyben dolgozók migrációs statisztikáit is vezető Állami Egészségügyi Ellátó Központ – Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóság a legfrissebb adatokat. Ezekből valóban leszűrhető, hogy az utóbbi években csökkent a még itthon maradt magyar orvosok, fogorvosok, szakdolgozók külföldi munkavállalási kedve, azonban még így is elég sokan kértek hatósági igazolást ahhoz, hogy a határon túl gyakorolhassák hivatásukat. A gyógyszerészekre vonatkozó adatokból pedig kitűnik: náluk tavaly ugyanolyan, sőt picivel nagyobb volt az elvándorlási hajlandóság, mint az előző években.

A gyógyszerészek elvándorlási kedve úgy tűnik megnőtt: a hivatalos adatok szerint 2018-ban 58-an kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz közülük 41 magyar. A korábbi két évben ez csak 32-32 volt, tehát tavaly 28 százalékkal többen igyekeztek külföldre. A kérelmezők többsége 25-39 éves nő volt, és főleg Németországban, Svájcban és Svédországban szeretett volna dolgozni.

A teljes cikket a Weborvos.hu-n olvashatja.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>