A gyógyszerészek korai beoltását javasolja az NNK

Egyelőre nem világos, hogy valóban ilyen lesz-e az oltási rend

Megjelent egy tájékoztató a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán arról, hogy az intézmény milyen oltási rendet javasol, ha lesz elegendő számú Covid-19-vakcina Magyarországon. Eszerint a gyógyszertárakban dolgozókat az egészségügyi alkalmazottak kategóriájába sorolnák be.

Az NNK tájékoztatója első pontjában, az elsőként beoltandók között, felsorolja az egészségügyi dolgozókat az orvosoktól az “egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező” személyekig. A lista végén pedig az áll, hogy ide tartoznak a gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek és a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyek is, az ő beoltásuk “a fenti csoportok után történhet meg”.

123rf.com

Az oltás további sorrendje a következő lenne: szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek; 60 évnél idősebbek, a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal; 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alapbetegségek; kritikus infrastruktúrában dolgozók; valamennyi 18-59 éves, akik nem tartoznak a fenti csoportokba.

Nem világos, hogy a “Lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat)” címet viselő dokumentumnak milyen relevanciája van, hiszen december 31-ei megjelenése óta egyáltalán nem kommunikálták. Sem az NNK Facebook-oldalán, sem a kormányzati koronavírus-információs oldalon nincs nyoma. (via 444.hu)