A gyógyszeripar uralja a szabadalmi ranglistát

Öt céghez kötődik a hazai iparjogvédelmi bejelentések 97 százaléka

A vegyipari, azon belül is a gyógyszeripari cégek a legaktívabbak az iparjogvédelemben – derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) friss tanulmányából.

2015 és a 2019 között összesen majdnem 22 ezer szabadalmi bejelentést tett a 100 legnagyobb bruttó hozzáadott értéket előállító magyarországi vállalat. A termékek és szolgáltatások eredetének azonosítására szolgáló védjegyet a társaságok összesen több mint 8800 alkalommal jelentettek be, miközben a formaterveket védő mintaoltalmat, azaz design oltalmat mindössze 37 esetben igényeltek.

A top 100 cég közül csupán öt vállalat nyújtott be összességében száznál több szabadalmi bejelentést, ebből négy a gyógyszeriparban működik. A Richter, a Sanofi-csoport, az Egis és a Teva mellett az elsősorban kőolaj-feldolgozással foglalkozó Mol szerepel még a legjobb ötben. A legaktívabb piaci szereplő a Richter volt, összesen 8984 bejelentéssel.

Stratégiánk

A vizsgált vállalatok leggyakrabban Magyarországon igényeltek szabadalmat (2885 szabadalomcsalád esetében). A bejelentések földrajzi eloszlása oltalmi formánként meglehetősen eltérően alakult. A szabadalmak esetében a legtöbb ügyet Magyarország után a fejlett európai és észak-amerikai országokban indították, a legtöbb védjegybejelentés viszont az egykori Szovjetunió területén lévő államokat célozta meg (elsősorban a vegyipari vállalkozások révén).

Bár a hazai vállalati szektor aktivitása továbbra is rendkívül koncentrált, azaz mindössze pár vállalat kezében összpontosul a bejelentések döntő többsége, a kkv-szektorban évről évre nő azon cégek száma, amelyek valamilyen oltalommal védik innovációs eredményeiket. Ez is az oka annak, hogy a pandémia ellenére szinte minden oltalmi formában nőtt a benyújtott bejelentések száma – idézi a közlemény Pomázi Gyulát, az SZTNH elnökét. (MTI)