A gyógyszertárak kiskereskedelmi adó fizetése alól mentesítését kéri a szakszövetség

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) kéri a Pénzügyminisztériumtól (PM) a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslat felülvizsgálatát és a gyógyszertárak mentesítését a különadó folyamatos megfizetése alól  – közölte a szövetség az MTI-vel.

 Közleményükben azt írták, hogy a szövetség tudomásul vette az egyszeri kiskereskedelmi adó kivetését, mivel fontosnak érezték, hogy a gyógyszertárak is hozzájáruljanak a Járványügyi Alaphoz. Az április 28-án benyújtott a kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslat azonban már nem csak egyszeri, hanem folyamatos és állandó jelleggel kötelezné a gyógyszertárakat a kiskereskedelmi adó megfizetésére – mutattak rá.

Méltánytalannak érzik, hogy a gyógyszertárakat is kötelezik a kiskereskedelmi adó megfizetésére, mivel alapvető és kiemelt tevékenységük az egészségügyi szolgáltatások nyújtása. A szövetség szerint nehezen értelmezhető, hogy a kiskereskedelmi különadó meghatározása során a kormányzat miért tekinti a gyógyszertárakat kiskereskedelmi egységnek, mivel azoktól eltérő rendszerben működnek, így sokkal szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük.

Emlékeztetnek arra, hogy a gyógyszertárak már a koronavírus járványt megelőzően is számos kihívással néztek szembe, és a helyzetüket tovább súlyosbították a védekezéssel járó költségek. A gyógyszertárak működésével kapcsolatos előírásoknak való megfelelés, valamint a gyógyszerellátás magas minőségének biztosítása folyamatos fejlesztést igényel a gyógyszertáraktól.  

A szövetség a PM mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárságának, valamint az Országgyűlés gazdasági bizottságának is elküldte javaslatát – írták.