A gyomorműtétek után másképp hatnak a gyógyszerek

Egyre több az elhízás kezelésére szolgáló gyomorműtét, mint például a bypass vagy a csőgyomor eljárás. Fontos tudni azonban, hogy ezek számos gyógyszer farmakokinetikai paramétereit megváltoztatják – írja a PharmaOnline.

Mindkét típusú operáció összetett változásokat idéz elő a gasztrointesztinális traktusban, csakúgy, mint az agyban, a zsírszövetben, az izmokban vagy a májban. Az operációt követően újra kell gondolni a gyógyszeres terápiát is, dózismódosításokra lehet szükség. Mindez nem csak a csökkenő testtömeg, de a gyógyszerek korábbihoz képest megváltozott szervezetbeni sorsa miatt is lényeges.

A gyomor térfogatának a csökkenése kihathat a szilárd gyógyszerformák szétesésére. A gyomor kémhatása eltolódik a lúgos irányba (gyomor bypass után a kémhatás körülbelül pH=6), ami csökkenti azoknak a hatóanyagoknak a felszívódását, amik ahhoz savas közeget igényelnek.

Mivel a mikrotápanyagok felszívódásának a mértéke is csökken a műtéti beavatkozásokat követően, vitamin- és nyomelem-készítmények szedése javasolt hosszú távon, akár dupla dózisban.

A teljes cikket a PharmaOnline oldalán olvashatja.