A kalcium szerepe a memóriavesztésben

A University of Leicester kutatócsoportja a hippocampus preszinaptikus sejtjeinek vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy az intracelluláris kalciumszint döntő szerepet játszik a tanulási és memóriafolyamatok hatékonyságának megőrzésében – írja a PharmaOnline az Aging Cell folyóiratban publikált cikk alapján.

A University of Leicester kutatócsoportja az Aging Cell folyóiratban publikált cikkében olyan állatkísérletekről számolt be, melyekben kimutatták, hogy a preszinaptikus sejtek kalciumtartalma meghatározó szerepű a tanulási és memóriafolyamatok során.

A mostani vizsgálat során a kutatók azt nézték meg, hogy a hippocampusban található szinaptikus sejtek kalciumtartalma hogyan befolyásolja a szinapszisok működését. A vizsgálat során 6, 12, 18 és 24 hónapos egerekkel végeztettek labirintusteszteket.

A mesterségesen megemelt kalcium szint rontotta az egerek teljesítőképességét, de ami még fontosabb, hogy amikor csökkentették a kalcium szintet, akkor a szinapszisok visszafiatalodtak.

A teljes cikk a PharmOnline oldalán található.

 

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>