A leggyakoribb egészségkárositó tényező az elhízás

Négy éve tartanak a helyi szűrővizsgálatok, egészség-tanácsadással kiegészítve

A leggyakoribb egészségkárosító tényező még mindig az elhízás – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) “Helybe visszük a szűrővizsgálatot” programjának eredményeiből – hangzott el az összegző sajtótájékoztatón.

A program négy éve tart, közel 500 településen nagyjából 43 ezer ember vizsgálatát végezték el. Idén 11 megyében, 57 településen 77 napon át járták szűrőbuszokkal az országot. A vizsgálatok kiemelt célja a jelentkezőknél megtalálni a népegészségügyi szempontból jelentős betegségeket, amelyek a legtöbb egészségügyi problémát okozzák, mert ezek jelentős része megelőzhető, illetve kezelhető.

123rf.com

“Az egészséges életmód két alappillére a mozgás és az egészséges táplálkozás. Ezért a buszokon egészségi tanácsadást is tartunk, amelyek során dietetikusokkal együttműködünk” – mondta Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos.

A dietetikának nemcsak a betegek étrendjében van fontos szerepe, hanem az egészséges életmód kialakításában, mert annak alapvető eleme a megfelelő táplálkozás. Magyarországon idén 100 éves a dietetikusképzés. Ennek apropóján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) októberében kampányt indított a dietetikus szakma jelentősége, a táplálkozástudományi szakemberek presztízsének növelése, valamint szolgáltatásaik népszerűsítése érdekében. (MTI)