A megelőzésben is segíthet a magyar koronavírus-gyógyszer

Egyelőre az állatkísérleteknél tart a fejlesztés

A fertőzés megelőzésében is segíthet majd az állatokon már tesztelt magyar koronavírus-gyógyszer – mondta Kacskovics Imre immunológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) természettudományi karának dékánja hétfőn az M1-en.

A koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére alakult magyar konzorcium vezetője szerint a készítmény a befecskendezéstől számított néhány órán belül védetté teszi a szervezetet.

123rf.com

A fehérjetípusú gyógyszer az antitestekhez hasonlóan befedi a koronavírus tüskefehérjéit, ezáltal megakadályozva, hogy a vírus a sejtek receptorához kapcsolódjon, vagyis megfertőzze a sejteket. Egy, a hatóanyaggal részben azonos molekulát pár évvel ezelőtt már tesztelt egy gyógyszercég embereken vérnyomásgyógyszerként, és az nem okozott mellékhatásokat.

Remélhetőleg hasonlóan biztonságos lesz a koronavírus ellen is

– mondta a kutató.

A Debreceni Egyetemmel közös munkában próbálják úgy alakítani a molekulát, hogy a gyógyszer vérnyomásra vonatkozó hatása megszűnjön, de vírus-megkötőképessége megmaradjon. Számos állatkísérletet kell még elvégezni, majd toxikológiai vizsgálatok következnek, ezután fordulhatnak a hatóságokhoz, hogy elkezdődjön a klinikai tesztelés fázisa – magyarázta Kacskovics Imre. (MTI)