A Pfizer és a Moderna vakcinája is hatékony a brit variáns ellen

A dél-afrikai mutáció viszont több oltóanyaggal szemben is rezisztenciát mutat

Rendkívül hatékony a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított új variánsával szemben – állapította meg csütörtökön közzétett kutatásában a New England Journal of Medicine egészségügyi szaklap.

A friss tanulmány szerint azonban ezek az oltások kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variáns ellen, ami aggodalommal tölti el a kutatókat, mert az a közelmúltban jelentős rezisztenciát mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával szemben is.

Az oltásellenesség miatt aggódnak az USA-ban

Jeff Taliaferro, a Pentagon egyik tisztviselője szerdán arról számolt be, hogy az amerikai katonák nagyjából egyharmada elutasította az oltást. Azt mondta, a katonáknak felvilágosító oktatásra lenne szükségük, hogy „segítsünk nekik megérteni az oltások előnyeit”.

MTI/Vasvári Tamás

A védelmi minisztérium alkalmazottai közül eddig 147 ezren kapták meg mindkét oltást, 359 ezren pedig csak az első dózist. A vakcina elfogadásának aránya a katonák körében nagyjából megegyezik az Egyesült Államok lakosságának körében regisztrált adatokkal. A Social Science & Medicine című szaklap szerint az amerikaiak 31 százaléka nem tervezi, hogy beadatja a koronavírus elleni oltóanyagot. (MTI)