A Pfizer nem támogatja a vakcinák mixelését

Még a saját harmadik, emlékeztető oltásának a vizsgálata sem zárult le

“Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását” – mondta a Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A lap a harmadik oltásról kérdezte a cégvezetőt, Kásler Miklós szakminiszter ugyanis a hétvégén azt mondta, a kormány minden ilyen esetben a vakcinák variálását támogatja. A harmadik oltás akkor lehet szükséges, ha valakinek az első két adag beadása után nem alakul ki a koronavírus elleni antitestes védettsége.

MTI/Rosta Tibor

Mint Vereckei Péter válaszából kiderül, a legnagyobb tömegben alkalmazott vakcina gyártója nem ajánlja a különböző típusú vakcinál kombinálását, amíg űnincsenek tudományos bizonyítékok arra, hogy ez biztonságos és hatékony módszer.

A Pfizer közölte, hamarosan lezárul a jelenlegi vakcina emlékeztető oltásként alkalmazott harmadik dózisának folyamatban lévő klinikai vizsgálata. Az eredményt heteken belül benyújtják az amerikai és európai gyógyszerhatósághoz. Az első adatokból az látszik, hogy az immunitás felfrissítése jól működik.