A poszt-Covid szindróma kutatására nyert támogatást a PTE

Az idegrendszeri és a pszichológiai következményeket is vizsgálják

Mintegy másfél milliárd forint támogatást nyert el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a koronavírus-betegséggel, továbbá az annak lezajlását követő tünetegyüttessel kapcsolatos kutatásokra – közölte az intézmény.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Program támogatásából megvalósuló kutatások célja olyan klinikai vizsgálatok előkészítése, melyek segítik a Covid-19 betegség és a poszt-Covid szindróma gyógyítását. A szakemberek többek között elvégzik a koronavírushoz kapcsolódó laboratóriumi, preklinikai és klinikai vizsgálatokat, valamint a kórházi kezelést nem igénylő Covid-19-fertőzés idegrendszeri és pszichológiai következményeinek vizsgálatát.

A közlemény Kovács L. Gábort, a projekt vezetőjét idézve emlékeztet arra, hogy a koronavírus hazai megjelenésekor a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban (SZKK) működő virológiai kutatócsoport azonnal hozzákezdett a hazai és régiós diagnosztikai vizsgálatokhoz. A szakemberek munkáját nagyban segítette, hogy a kormányzat megalakította a koronavírus-kutatási akciócsoportot, melynek vezetésével Jakab Ferenc pécsi virológus professzort bízta meg. Az akciócsoport elsődleges feladata a hazai kutatások összefogása, koordinálása, valamint a vírusfertőzés leküzdésére és a fertőzöttek kezelésére irányuló specifikus kezelések kidolgozása.

Kovács L. Gábor (fotó: Szigeti Tamás/MTA)

A vizsgálatokban több biotechnológiai cég és számos kutatócsoportok vett részt, összesen mintegy 20 együttműködő partner bevonásával indultak meg a kutatások. „Annak ellenére, hogy a kutatások jelentős része a PTE SZKK különleges, 4-es biológiai biztonsági szintű laboratóriumában zajlott, igen jelentős volt a hazai és nemzetközi kollaborátorok szerepvállalása is” – mondta a professzor.

Tavalyi interjúnk Kovács L. Gáborral:

Mintha két állam lenne