A spanyolok két vakcina kombinációját vizsgálják

Mire megy együtt az AstraZeneca és a Pfizer oltóanyaga?

Vizsgálatot indít a madridi III. Károly egészségügyi kutatóintézet a koronavírus elleni két különböző típusú vakcina oltási kombinálhatóságának felmérésére – jelentette be Raquel Yotti, az intézmény igazgatója.

A legkésőbb a jövő hét elején kezdődő, CombivacS elnevezésű projektben 600 önkéntes vesz részt azon 60 év alattiak közül, akiket több mint nyolc héttel ezelőtt oltottak be az AstraZeneca gyógyszergyár vektorvakcinájával. Második oltásként ezúttal a Pfizer/BioNTech mRNS-alapú védőoltását kapják meg. A kutatók az első eredményeket május közepére ígérik, a résztvevők utánkövetése egy évig tart majd.

MTI/Balázs Attila

A tanulmány célja az is, hogy tudományos eredményekre alapozott döntés születhessen arról: milyen vakcinával fejezzék be több mint 2,5 millió ember oltását, akik egy dózist már megkaptak az AstraZeneca védőoltásából. Spanyolország ugyanis másfél hete megváltoztatta az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását, már kizárólag a 60-69 év közötti korosztály immunizálására használja, míg korábban csak a 65 év alattiakat oltotta vele. A lépés oka a ritkán előforduló vérrögképződés, ami a 60 év alatti korosztályban jelentkezett.

Az egészségügyi minisztérium friss jelentése szerint Spanyolország eddig 13,7 millió adagot kapott az európai engedéllyel rendelkező vakcinákból. Mindkét dózissal 3,41 millió embert oltottak be, ami a teljes lakosság 7,2 százalékát, a felnőtt oltandó lakosság 8,5 százalékát jelenti. (MTI)