A szuperbaktériumok és az éghajlatváltozás a két legégetőbb egészségügyi probléma

Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese nyilatkozott a Magyar Nemzetnek

Az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokat és az éghajlatváltozást nevezte meg napjaink két legsúlyosabb globális egészségügyi kihívásának a WHO közelmúltban kinevezett főigazgató-helyettese, Jakab Zsuzsanna – írja a Magyar Nemzet.

“Ha nem sikerül visszaszorítani az antibiotikum-felhasználást, akkor eljuthatunk oda, hogy nem lesz mivel kezelni a baktériumfertőzéseket, és visszajutunk a penicillin felfedezése előtti helyzethez. A fertőzések megelőzésére és kezelésére szolgáló hatékony gyógyszerek nélkül az olyan orvosi eljárások, mint például a szervátültetés, a kemoterápia, a cukorbetegség kezelése, de a nagyobb műtéti beavatkozások is nagyon komoly kockázatot jelentenének, és számítások szerint akár évi 700 ezer ember halálát is okozhatnák” – mondta a magyar főigazgató-helyettes.

Ugyancsak mindenkit érintő, súlyos egészségügyi problémaként említi a klímaváltozást, ami az előrejelzések szerint 2030 és 2050 között várhatóan évente mintegy 250 ezer ember haláláért lesz felelős, elsősorban az alultápláltság, a malária, a hasmenés és a hőstressz miatt. Az egészségre gyakorolt közvetlen kárköltségek 2030-ra szóló becslések szerint 2–4 milliárd dollárra rúgnak majd évente.

Jakab Zsuzsanna a várható élettartam növekedéséről és az oltásellenesség súlyos veszélyéről is beszélt a Magyar Nemzetnek. 

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>