A technológia verseny a gyógyszergyárakat is rosszul érinti

A globális cégek megválnak egyes telephelyekeiktől, és a hagyományos gyógyszerek helyett a biotechnológiával előállított rák- és autoimmun betegségeknél alkalmazott készítményekre térnek át – írja a Piac&Profit.

Sok termék, amelyek gyártására üzemeket építettek fel évtizedekkel ezelőtt, elvesztették szabadalmi védelmüket. Ez a túlkapacitások főoka. Példa rá a Novartis által előállított vérnyomáscsökkentő. A baseli központú cég tavaly bezárta angliai gyárát, több svájci telephelyén pedig több mint 2000 munkahelyet szüntetett meg, ebből 1300-at a gyártásban. A lépéseket a vállalat vezetője a hajdan legnagyobb forgalmat hozó szer iránti erősen csökkent kereslettel indokolta.

Sok régebbi keletű készítmény generikus változatait már kelet-európai, kínai, indiai cégek állítják elő, gazdaságosabban. A McKinsey tanácsadó cég szakértői szerint az is tényező, hogy az automatizálásba való beruházásokkal jelentősen nőtt a termelékenység, így kevesebb gyár a korábbinál nagyobb kapacitásokkal tud dolgozni. Ugyanakkor sok termékből – a beviteli módok finomítása révén – kisebb mennyiségekre van szükségük a betegeknek. Tényezője a túlkapacitásoknak, hogy a gyógyszergyárak hagyományosan tartalékokat építenek be a gyártás tervezésénél, hogy ne veszélyeztessék hírnevüket termékhiány fellépésével.