A túlsúlyosak és elhízottak gyógyszerelésének kérdései

Mára már tényként kezelt, hogy a beteg neme, genetikai profilja, életkora, fennálló betegségei éppen úgy befolyásolják a nála alkalmazott gyógyszerek szervezetbeni sorsát, mint a beteg testtömege. Ideális esetben a mindenkinél − univerzálisan − alkalmazható gyógyszeradagolási séma helyett az egyénre szabott gyógyszerelés, az individuális gyógyszeres kezelés a jövő terápiájának követendő irányvonala. Arra vonatkozóan azonban, hogy az elhízás és az azzal járó szervezetbeni változások miként befolyásolják a gyógyszerek farmakodinámiás és farmakokinetikai sajátosságait, napjainkban is csak mindössze néhány vizsgálati eredmény áll rendelkezésre.

Nem könnyít a helyzeten, hogy az engedélyezett gyógyszerek adagolási útmutatói általában olyan betegcsoporton végzett klinikai vizsgálatokon alapulnak, ahol a túlsúlyosak és az elhízottak aránya alulreprezentált (1). Égető szükség lenne tehát olyan dozírozási irányelvekre, amik a pluszkilókkal rendelkező pácienseknél is biztosítanák azt, hogy az adott gyógyszerkészítménynél se az aluldozírozás, se pedig a toxicitáshoz vezető túladagolás esete ne állhasson fenn (1).

Magyarország vezet a túlsúly és az elhízás tekintetében

Az elhízás gyakorisága exponenciálisan nő – mutatnak rá a negatív következményekkel járó tényre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-es eredményei is. Jelenleg az OECD-országok lakosságának mintegy 54%-a túlsúlyos (testtömegindexük (BMI) 25 és 30 kg/m2 közötti), vagy különböző mértékben elhízott (BMI több mint 30 kg/m2). Nemtől, kortól, etnikai hovatartozástól, képzettségi szinttől és egy főre eső nettó bevételtől függetlenül bárkit érinthet a pluszkilók jelentette probléma. A 35 tagországot tömörítő OECD országai között az elhízás tekintetében Magyarországnak vezető szerep jut.

Ezeknek a statisztikai adatoknak az ismeretében még inkább égető problémát jelent a túlsúlyosakra és az elhízottakra vonatkozó gyógyszeradagolási ajánlások készítése.

A kövéreket kevésbé védi az influenza elleni vakcina és az esemény utáni tabletta

A pluszkilókkal rendelkező pácienseknél végzett korábbi vizsgálatok közül két példát − az influenza elleni vakcinákét, illetve az esemény utáni fogamzásgátlókét − kiemelve magától értetődővé válik annak a fontossága, hogy valamennyi gyógyszerkészítménynél ismert legyen a testtömeggel összefüggő helyes gyógyszeradagolás.

A 2009-es H1N1-pandémia során figyeltek fel arra, hogy a H1N1-vírus a túlsúlyos betegeknél különösen gyakran okoz súlyos lefolyású megbetegedést. Továbbá, az elhízottak esetében csökkent mértékűnek adódik az influenza elleni oltás biztosította védelem. Mint állatkísérletek is igazolják, ez nem csupán az alacsony antitesttiterrel magyarázható. Valószínűsíthető, hogy a jelenség hátterében az adipositas immunrendszert − eddig nem ismert módon − befolyásoló szerepe húzódik meg (2).

A cikk folytatását a pharmaonline.hu-n olvashatják!

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>