Aggályai vannak a WHO-nak az orosz vakcinával kapcsolatban

Nagy a különbség a között, hogy valaki nyomon van egy ígéretes vakcina felé vagy, hogy az már át is ment (a vizsgálatok) minden fázisán – figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szóvivője.

Christian Lindmeier szavai elsősorban Oroszországnak szóltak, amelynek vezetése a múlt héten bejelentette, hogy októberben már tömegesen és ingyenesen be is veti az országban kidolgozott oltást a koronavírus ellen – írja az Index.hu a BBC nyomán.

A vakcina bejegyzése augusztus 10-12. környékén történhet meg, és 15-től kerülhet polgári forgalomba, akkor még tehát saját zsebből kell kifizetniük azoknak, akik mielőbb beoltatnák magukat – írja a lap.

A vírus elleni oltáson rengeteg országban dolgoznak, de a WHO-nak már van is egy hatos listája azokról az oltóanyagokról, amelyeket már klinikai teszteknek vetettek alá, embereken is vizsgálva a szer hatását. Az orosz vakcina nincsen a hat jelölt között – bár az országban már embereken is tesztelték a hatóanyagot.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője szerint az orosz vakcinák tartós immunitást alakítanak ki. Az oltást az első után 21 nappal meg kell ismételni.

A WHO már korábban is kifejezte kétségét az orosz vakcinával szemben, ősz helyett legfeljebb a jövő évre várva egy megbízható oltóanyag kidolgozását é tömeges legyártását. Az orosz vakcina tömeggyártásának megkezdéséről itt írtunk korábban.