Amerikai licencszerződést kötött a Richter

A magyar cég bioszimiláris termékeit a Hikma forgalmazza majd

A Richter Gedeon és a Hikma Pharmaceuticals kizárólagos licencmegállapodást írt alá a Richter denosumab hatóanyagtartalmú készítményeinek értékesítéséről az Egyesült Államokban – közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A denosumab az oszteoporózis és a csontrák következtében kialakult csonttörés kezelésére szolgáló humán, monoklonális ellenanyag. Gyógyszeres kezelés következtében fellépő magas törési kockázatú vagy csonttömegvesztéses páciensek, illetve csontáttétes vagy óriássejtes csontdaganatban szenvedő rákos betegek gyógyítására használják.

A bioszimiláris készítmények a Prolia és az Xgeva referenciatermékei. Jelenleg 1. és 3. fázisú klinikai vizsgálatokban tesztelik őket. A megállapodás értelmében a Richter feladata a termékek fejlesztése (a vizsgálatok lefolytatása), valamint az Egyesült Államok piacára szánt késztermékek szállítása. A Hikma felel a törzskönyvezésükért az USA gyógyszerfelügyeleténél, és kizárólagos joggal értékesíti majd az országban.

A licencszerződés alapján a Richter a megállapodás aláírásakor bevételre jogosult, amit előre meghatározott fejlesztési és egyéb mérföldkövek elérésekor további bevételek követnek, több tízmillió amerikai dollár nagyságrendben.

A nagy-britanniai székhelyű, Hikma generikus készítményeket forgalmaz. Kockázatitőke-üzletágán keresztül innovatív egészségügyi technológiákkal is foglalkozik. (MTI)