Amgen: Komplex segítség COVID-19 járvány idején

12,5 millió USD anyagi támogatás, a koronavírus terápia és oltás fejlesztése, a kollégák önkéntes munkája, és virtuális laboratórium távoktatáshoz: az Amgen több oldalról is segít a koronavírus járvány idején

A koronavírus járvány korábban elképzelhetetlen kihívások sorozata elé állítja nem csak az egészségügyi ellátórendszert és a megoldást kereső kutatókat, de az egyéneket, a társadalmat, az oktatást és a gazdaságot egyaránt. Ebben a különleges helyzetben társadalmi összefogásra van szükség

TÁMOGATÁS

Az Amgen Alapítvány (Amgen Foundation) világszerte összesen 12,5 millió dollárral támogatja a koronavírus elleni erőfeszítéseket. A támogatást elsősorban a helyi sürgősségi ellátásban dolgozó szervezetek kritikus igényeinek kielégítésére, valamint a betegellátást segítő szervezetek saját erőfeszítéseinek támogatására szánják. Magyarországon az Amgen Kft. nyújtott gyors támogatást a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók alapítványain keresztül.

A járvány a közösségeket és az egyéneket egyaránt érinti, így a vállalat ösztönözni és támogatni kívánja a munkatársai egyéni felelősségvállalását is. Ezért „Amgen dollár a dollárra” néven a vállalat belső adománygyűjtést is szervez, melynek során minden, a munkatársak által adományozott összeget, ugyanakkora összeggel egészít ki az Amgen Foundation világszerte.

Fotó: 123rf.com

Mivel a világ egyik vezető biotechnológiai gyógyszeripari vállalatáról van szó, így a munkatársak egy része egészségügyi végzettséggel bír, ezért az Amgen lehetővé tette a munkavállalóinak az önkéntes munkavégzést a sürgősségi és az alap betegellátásban – Magyarországon is –, ezzel is segítve a járvány miatt sokszor túlterhelt egészségügyi személyzet helyzetét.

TUDOMÁNY

A vírus elleni küzdelem természetesen nemcsak az egészségügyi ellátórendszerben folyik, hanem a fejlesztő laboratóriumokban is – a hatásos gyógyszer és oltás kifejlesztéséért. Az Amgen az Adaptive Biotechnologies-el együttműködésben keresi és fejleszti a SARS-CoV-2-t célzó humán neutralizáló antitestet (fully human neutralizing antibodies), ami potenciálisan gyógyító vagy megelőző kezelése lehet a COVID-19 fertőzésnek.

A neutralizáló antitestek azzal védik meg az egészséges sejteket, hogy megzavarják a sejtet „megszállni akaró” inváziós vírus biológiai működését. Ezért ezek az antitestek mind a már megfertőzöttek terápiájában, mind a potenciális rizikócsoportba tartozók (pl. egészségügyi dolgozók) megelőző védelmében szerepet kaphatnak.

E kölcsönösen exkluzív munkában jól kiegészíti egymást az Adaptive Biotechnologies vírussemlegesítő antitestek azonosítására szolgáló egyedülálló immunterápiás platformja, és az Amgen új immunológiai és antitest terápiák kifejlesztésében szerzett tapasztalata.

Mindezeken túl a vállalat egy további egyedülálló tudományos lehetőséget is kínál a világ egészségügyi szakembereinek. A deCODE az Amgen leányvállalata, a világon eddig egyedülálló módon lehetőséget kapott arra, hogy a teljes izlandi népesség genetikai állományát feltérképezze, és abban bonyolult megbetegedések összetett genetikai hátterét kutassa. E munka számos hasznos eredménnyel járt már eddig is (mint például szív-és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszercsoport), most azonban Izland tökéletes lehetőséget ad ahhoz, hogy a COVID-19, és annak egyes genetikai altípusainak populációban történő korai terjedéséről, a mutációkról, és az egyes intézkedések pontos, genetikai szinten mérhető és ellenőrizhető hatásáról képet alkothassunk.

TÁVOKTATÁS

Az Amgen Alapítvány új, ingyenes távoktatási rendszerrel támogatja a világ karanténban lévő tanulóit. A LabXchange nevű szabadon használható online tudományos edukációs platformot az Alapítvány a Harvard Egyetemmel közösen fejlesztette ki. Célja az oktatási akadályok megszüntetése személyre szabott virtuális oktatással. A platform személyre szabott tartalmakat, virtuális „laborgyakorlatokat”, és kiváló közösségépítő lehetőséget kínál a felhasználóinak.

A LabXchange-t úgy tervezték meg, hogy kiegyenlítse a tanulók közötti ismeretszintbeli különbségeket és egyben mindenki tudományos műveltségét javítsa. Az online eszköz fő funkciói a szabad hozzáférés világklasszis színvonalú oktatási anyagokhoz, videókhoz, interaktív szimulációkhoz és felmérésekhez, a tanárok támogatása kreatív tananyagok elkészítésében a különféle oktatási modulok mixelésével és párosításával, valamint a tanárok akár globális szintű együttműködésének támogatása.

A Harvard Egyetem által kifejlesztett virtuális laborgyakorlatokkal a molekuláris és sejtbiológia kulcstechnikái, mint például a CRISP génmódosító eljárás is megismerhető. Mindezzel a diákok a tudományos metódusok széles skáláját ismerhetik meg, és elsajátíthatják a valódi élet problémáinak megoldásához szükséges tudományos éleslátást.