Átment az EMA szűrőjén az omikron elleni két vakcina

Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban engedélyezi őket

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön forgalmazásra javasolta az új típusú koronavírus omikron változata ellen is hatásos, a BioNTech/Pfizer és a Moderna által gyártott vakcinákat.

Az uniós gyógyszerfelületi szerv által csütörtökön jóváhagyott védőoltások az előzőleg már forgalomba került vakcináknak az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói. „Az átalakított vakcináknál megfigyelt mellékhatások hasonlóak az eredeti vakcináknál megfigyeltekhez, általában enyhe tüneteket okozhatnak, amelyek rövid ideig tartanak” – közölte az EMA.

Omicron laboratory. Virologist is investigating COVID-19. Concept for development of vaccine against SARS-CoV-2. Omicron delta variant research. Blurred scientist next to COVID molecules

Sztella Kiriakidész egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos csütörtöki sajtóközleményében felhívta a figyelmet, hogy ezek a vakcinák fontos szerepet fognak játszani az őszi és téli járványhullámok leküzdésében. Az oltóanyagokat azért fejlesztették ki, hogy szélesebb körű védelmet nyújtsanak a vírus jelenlegi és jövőbeli változatai ellen. Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban engedélyezi az új oltóanyagok forgalomba hozatalát, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a hozzáférést. Kiriákidész felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél előbb indítsák el őszi oltási kampányaikat.

„A járványnak még nincs vége, de a vírus elleni vakcinák gyors kifejlesztése és az új változatokhoz igazítása az orvostudomány modern kori történetének egyik legnagyobb sikere: most arról kell gondoskodnunk, hogy minél többeket megvédjenek” – hívta fel a figyelmet. Az EMA várhatóan az elkövetkező hetekben ad véleményt az omikron BA.4 és BA.5 alváltozataihoz igazított vakcinák hatékonyságáról. (MTI)