Az amerikaiaknak a legfontosabb választási kérdés az egészségügy

Az egészségügyi ellátás és a gyógyszerárak magas költsége a legfontosabb kérdés az amerikaiak számára a választások előtt – állapította meg a Politico című lap és a Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének szerdán nyilvánosságra hozott közös felmérése.

A felmérés szerint a megkérdezettek azt várják Donald Trump elnöktől és a kongresszus politikusaitól, hogy tegyenek lépéseket az egészségügyi ellátás és a vényköteles gyógyszerek árának csökkentése érdekében. Emellett fontosnak tartják a közoktatásra fordított szövetségi kiadások növelését és gyűlöletből eredő bűncselekmények visszaszorítását is.

A választók az egészségügyi költségcsökkentést fontosabbnak tartják általában az egészségbiztosítási törvény megváltoztatásánál, vagyis egy átfogó új törvény kidolgozásánál és a klímaváltozás elleni fellépésnél is. Az amerikai családok az egészségüggyel összefüggő azonnali pénzügyi problémáik megoldását várják a politikusoktól.

A megkérdezettek 80 százaléka az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentését tartja a legfontosabbnak, ezen belül a demokraták 89, a republikánusok 76 százaléka ítéli e kérdés megoldását elsődlegesnek. A vényköteles gyógyszerek árának csökkentésére a megkérdezettek 75 százaléka voksolt, ez esetben is nagyobb arányú, 85 százalékos volt a demokrata párt híveinek tábora, míg a republikánus szavazók 69 százaléka számára fontos a gyógyszerárak visszaszorítása.

A felmérés idézi Robert Blendont, a kutatást végző csoport társigazgatóját és Richard Menschelt, a Harvard közegészségüggyel és politikai elemzéssel foglalkozó intézetének professzorát. Mindketten arra hívják fel a figyelmet, hogy az előválasztási folyamat lezárulta után a választók elsősorban „a zsebük szerint” döntenek majd. Vagyis nem az átfogó egészségügyi reform lesz fontos a számukra, hanem az egészségügyi költségek azonnali csökkentése. „Ez azt sugallja, hogy a választásokon a jelöltek költségcsökkentésre vonatkozó hiteles javaslatai számítanak majd” – állapította meg Blendon és Menschel. A két szakember levonta a következtetést, miszerint nem „az egészségügyi rendszer nagy reformjait” várják a választók a jelöltektől.

A kutatás során egyébként 22 témakörben kérdezték az embereket. Az is kiderült, hogy a megkérdezetteknek csak az 52 százaléka támogatja, hogy drasztikusan növeljék a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítandó szövetségi kiadásokat. A közoktatásra költött összegek növelését 29 százalékuk, a gyűlöletből eredő bűncselekmények visszaszorítását pedig 34 százalékuk tartja rendkívül fontosnak.

Járai Judit Washington/MTI