Az AstraZeneca-oltás fejlesztői szerint szelídül a vírus

Arra számítanak, hogy hamarosan a náthavírushoz hasonlóvá válik

Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, egy szakmai szemináriumon felszólalva elmondta: az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok – párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik – veszítenek veszélyességükből.

„Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk”

– monda Gilbert, akinek II. Erzsébet királynő az idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

MTI/Rosta Tibor

A kutató szerint mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan enyhébbé válnak. „A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott” – magyarázta. Ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, és végül a Sars-CoV-2 is e náthavírusokhoz válik hasonlóvá – tette hozzá.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki az AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egy másik irányítója volt, a Times Radiónak (ez a Times kiadójának csatornája) nyilatkozva azt mondta, hogy Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával „rendben lesznek a dolgok”. Arra számít, hogy jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt. (MTI)