Az AstraZeneca-vakcina új mellékhatását azonosították

Nagyon ritkán kapilláris szivárgási szindrómát okozhat

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken bejelentette, hogy az AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus-elleni oltóanyaga mellékhatásként kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azoknak, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hat esetet vizsgált ki, amelyeknél vélhetően a Vaxzevria nevű oltóanyag váltotta ki ezt a ritka tünetet. Az esetek többsége nőknél fordult elő, az oltást követő 4 napon belül. Az érintettek közül háromnak jelent meg előzőlegesen a kórtörténetében a tünet.

MTI/Rosta Tibor

A kapilláris szivárgás azt jelenti, hogy a hajszálerekből folyadék szivárog a testszövetekbe. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését okozza.

A PRAC úgy döntött, hogy a kapilláris szivárgás szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra. Az EMA közölte azt is, hogy vizsgálja a szívizom- és a szívhártyagyulladás esetleges összefüggését az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban, a jövő hónapban fejezi be az ilyen esetek felülvizsgálatát.

Eddig mintegy 78 millió adag Vaxzevriát használtak fel az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. (MTI)