Az EB jóváhagyta a Valnevával kötött szerződést

Inaktivált vírust tartalmazó vakcinát szállíthat a francia cég

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Valnevával kötött szerződést egy koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. A szerződés 2022-ben csaknem 27 millió adag vásárlását teszi lehetővé az uniós tagállamok számára.

Az Európai Bizottság és a Valneva nevű európai biotechnológiai vállalat szerződése arra is lehetőséget biztosít, hogy az oltóanyagot az új variánstörzsekhez igazítsák, valamint a tagállamok 2023-ban akár 33 millió további vakcinaadagot rendelhessenek. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba.

123rf.com

Az EU és a franciaországi székhelyű Valneva közötti megállapodás a nyolcadik a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére irányuló szerződések között. A brüsszeli testület korábban az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen, a BioNTech-Pfizer, a CureVac, a Moderna és a Novavax vállalattal írt alá szerződéseket.

A Valneva az élő vírusból vegyi inaktiválás útján állít elő vakcinát. Az influenza elleni vakcinák többségéhez és számos gyermekkori védőoltás oltóanyagához is ezt a technológiát használják. Jelenleg ez az egyetlen, európai klinikai vizsgálatokban tesztelt lehetséges koronavírus-vakcina, amely inaktivált vírust tartalmaz. (MTI)