Az Eli Lilly antitestkoktéljából vásárolhat az EU

Amint a termék megkapja az ideiglenes engedélyt

Az Európai Bizottság közös közbeszerzési keretszerződést írt alá az Eli Lilly gyógyszeripari vállalattal a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló, monoklonális antitesteket tartalmazó terápiás gyógyszerek beszerzésére – közölte a brüsszeli testület.

Az amerikai gyógyszergyártó cég terméke a meggyógyult betegek vérplazmájából készített, úgynevezett monoklonális antitestre épül, a bamlanivimab és az etesemivab nevű antitestkészítmények kombinációja. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy alkalmazása az esetek jelentős részében megakadályozza a súlyosabb szövődmények kialakulását a koronavírussal fertőzött betegeknél.

123rf.com

A bizottság júniusban mutatta be a koronavírusos betegek terápiájával kapcsolatos stratégiáját, amelyben 5 millió eurót irányzott elő egy terápiás szereket tartalmazó portfólió előkészítésére. Az Eli Lilly terméke e portfolió harmadik eleme. A gyógyszer jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata alatt áll.

A keretszerződés értelmében az EU-tagállamok szükség esetén megvásárolhatják a bamlanivimab-etesevimab kombinált készítményt, amint az az EMA-tól uniós szintű feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott. A bizottság az uniós tagországok jelzései alapján a termékből több mint 200 ezret rendelt.

Az EU július végén a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről írt alá szerződést, illetve márciusban egy másikat a francia Roche vállalattal a kaszirivimab és az imdevimab kombinációját tartalmazó készítményre. (MTI)