Az EMA 6 hónapos kortól ajánlja a Pfizer és a Moderna vakcináit

A mellékhatások ebben a korcsoportban is enyhék, a kockázatok alacsonyak

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Comirnaty és a Spikevax vakcina alkalmazásának engedélyezését javasolja a 6 hónaposnál idősebbek számára, valamint a Spikevax vakcina második adaptált változatának uniós jóváhagyását szorgalmazza – közölte az uniós ügynökség.

A BioNTech/Pfizer Comirnaty nevű, koronavírus elleni vakcinája esetében az EMA azt javasolja, hogy a termékleírásban a 6 hónapos és 4 év közötti gyermekeknél történő alkalmazás is szerepeljen. A Moderna Spikevax nevű, oltóanyagának termékleírását pedig azzal egészítené ki, hogy 6 hónapos és 5 év közötti gyermekeknél is alkalmazható.

Fotó: 123rf.com

A már engedélyezett korcsoportok adagjaihoz képest mindkét vakcina adagja alacsonyabb lesz. A 6 hónapos és 4 év közötti gyermekeknél a Comirnaty három adagját kell majd beadni a teljes védettség eléréshez, mindegyik adag 3 mikrogramm lesz. Az első két adagot három hét különbséggel kell beadni, majd a harmadik adagot legalább 8 héttel a második adag után.

A 6 hónapos és 5 év közötti gyermekeknél a Spikevax oltóanagyból két, egyenként 25 mikrogrammos adag beadása szükséges, négy hét különbséggel. Az oltásokat a felkar vagy a comb izmaiba kell adni – írta az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága.

A kisgyermekeknél a két vakcina leggyakoribb mellékhatásai hasonlóak az idősebb korcsoportokban tapasztaltakhoz: ingerlékenység, álmosság, étvágytalanság, esetleg kiütés léphet fel, valamint érzékenység az injekció beadásának helyén. Ezek a tünetek mindkét vakcina esetében általában enyhék vagy közepesen súlyosak, az oltást követő néhány napon belül javulnak. A használat előnyei a 4, illetve 5 évesnél fiatalabbak körében is meghaladják az esetleges kockázatokat – hangsúlyozza a közlemény.

Az EMA eközben uniós jóváhagyást javasol a SARS-CoV-2 eredeti törzse mellett a BA.4 és BA.5 omikron szubvariánsokat is megcélzó Spikevax vakcina adaptált változatának. Az új oltóanyag alkalmazása azon felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek esetében ajánlott, akik már legalább két oltással rendelkeznek a koronavírus ellen. (MTI)