Az EMA a RoActemra engedélyezését javasolja Covid ellen

A Roche gyógyszerét már használják különböző gyulladásos tünetek kezelésére

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a RoActemra nevű gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásának uniós engedélyezését javasolja a súlyos koronavírus-fertőzésben szenvedő felnőtteknél – közölte az uniós ügynökség.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) különösen akkor javasolja a tocilizumab hatóanyagú RoActemra gyógyszer alkalmazását, amikor a koronavírussal fertőzött felnőtt szisztémás kortikoszteroid-kezelésben részesül, és kiegészítő oxigénre vagy gépi lélegeztetésre szorul.

A vonatkozó vizsgálatok szerint a szokásos kezelés mellett az infúzióban adott RoActemra csökkenti az elhalálozás kockázatát, valamint megfigyelték, hogy a kezelt betegek legalább fele hamarabb hagyhatta el a kórházat, mint azok, akik nem részesültek a kezelésben.

A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a gyógyszer alkalmazása okozta előnyök határozottan felülmúlják az esetleges kockázatokat.

A Roche gyógyszergyártó által forgalmazott immunerősítő gyógyszer már engedélyezett az EU-ban egyebek mellett a gyulladásos tünetek, súlyos, aktív és folyamatosan súlyosbodó reumás ízületi gyulladás okozta fájdalmak és duzzanatok kezelésére. (MTI)