Az EMA forgalmazásra ajánlotta a Paxlovidot

Az első szájon át szedhető Covid-gyógyszer várhatóan az omikron ellen is hatékony

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszerének feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolja – közölte az uniós gyógyszerügynökség csütörtökön.

Az EMA Humángyógyszer Bizottságának (CHMP) megállapítása szerint a Paxlovid alkalmas a koronavírus kezelésére olyan felnőtteknél, akiknek nincs szükségük kiegészítő oxigénre, de esetükben fokozottan fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.

123rf.com

Az adatok azt mutatják, hogy a Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi ápolás szükségességét vagy az elhalálozást azoknál a betegeknél, akiknek alapbetegsége súlyosbodásának kockázatával jár a koronavírus-fertőzés. Noha a vizsgálatban részt vevő betegek többsége a koronavírus delta variánsával volt fertőzött, a Paxlovid várhatóan hatékony az omikron és más vírusvariánsok ellen is – közölték.

A Paxlovid az első szájon át alkalmazható gyógyszer a koronavírus ellen.

Napi két tablettát kell belőle bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül. Az uniós forgalmazáshoz az Európai Bizottság engedélye szükséges, amely az EMA ajánlásán alapul. (MTI)