Az EMA két Covid elleni szer engedélyezését javasolja

Az egyik kérelmet a Magyarországon bejegyzett Celltrion Healthcare adta be

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerek európai uniós használatának engedélyezését javasolta.

Az ügynökség közölte, Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ajánlása szerint a Ronapreve nevű készítményt olyan, koronavírussal fertőzött felnőtteknél és 12 évesnél idősebb, illetve 40 kilogrammnál súlyosabb serdülőknél alkalmazható, akik gyógykezelésük során nem igényelnek kiegészítő oxigénterápiát, azonban fennáll náluk a betegség súlyosbodásának kockázata. A Ronapreve uniós ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét a Roche gyógyszergyártó nyújtotta be.

Fotó: 123rf.com

A másik gyógyszer a Regkirona, melyet kizárólag oxigénterápiát nem igénylő felnőtt betegek kezelésére javasolnak. Uniós ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét a Magyarországon bejegyezett Celltrion Healthcare Hungary Kft. adta be. Az EMA ajánlása után a készítmények uniós alkalmazását az Európai Bizottságnak kell engedélyeznie.

A monoklonális antitest olyan immunfehérjéket jelöl, amelyeket úgy terveztek, hogy egy adott struktúrához, jelen esetben a koronavírus-fertőzést okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjéhez kapcsolódjanak. A kapcsolódás után a vírus nehezebben jut be a megfertőződött beteg sejtjeibe. A kutatók szerint ez várhatóan mérsékli a kórházi kezelés szükségességét a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeknél. (MTI)