Az EMA megkezdte a RoActemra alkalmazásának értékelését

A gyulladáscsökkentő gyógyszer ígéretes a Covid-betegek terápiájában

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy megkezdte a tocilizumab hatóanyagú RoActemra gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásának értékelését súlyos koronavírusos eseteknél.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve olyan felnőtt betegek esetére terjesztené ki az orvosság használatát, akiket kórházban ápolnak, kortikoszteroid-kezelésben részesülnek és extra oxigénre vagy lélegeztetőgépre szorulnak. Az értékelés nyilvánosságra hozatala október közepére várható.

Az EMA humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága a súlyos fertőzéssel kórházban kezelt betegeken végzett négy nagy kutatás eredményeit fogja gyorsított vizsgálaton keresztül értékelni, hogy eldöntse, engedélyezi-e a gyógyszer alkalmazását ilyen esetekben.

Fotó: 123rf.com

A klinikai vizsgálatok eredményei szerint a RoActemra hatóanyaga csökkentette a halálozási kockázatot és lerövidítette a gyógyulási időt. Júniusban az amerikai egészségügyi hatóság jóváhagyta az alkalmazását olyan koronavírusos pácienseknél, akiknek oxigénterápiára volt szükségük.

A Roche svájci gyógyszeripari vállalat készítményét gyulladáscsökkentő hatása miatt a súlyos reumatoid ízületi gyulladás ellen írják fel az orvosok. A gyógyszer ezen alkalmazását 2009-ben engedélyezték az Európai Unióban. (MTI)